Novi obrazovni profil – modni krojač po dualnom obrazovanju

06/02/2019 15:12

Novi obrazovni profil – modni krojač po dualnom obrazovanju

Modni krojač je uveden kao novi obrazovni profil u školama i to po dualnom obrazovanju.

Dualno obrazovanje jedan je od načina podizanja kvaliteta znanja učenika, kao i mogućnost da karijeru grade u svom gradu, u svojoj zemlji, poruka je okruglog stola na temu novog obrazovnog profila – modni krojač po dualnom obrazovanju, održanom u sali Gradskog veća u Čačku.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić, istakala je da je grad Čačak dao izuzetan doprinos razvoju dualnog obrazovanja i da je Ministarstvo podržalo razvojni plan lokalne samopurave sa težištem na tekstilnu industriju tako što je, uz podršku GIZ-a, kreiran profil modni krojač.

Ovde je tekstilna industrija izuzetno jaka i naša obaveza je bila da kreiramo profile po dualnom modelu koji će je podržati, rekla je Grujić.

Ona je dodala da se ubrzano radi i na pripremi Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, a u saradnji sa Vojskom Srbije na uvođenju još dva obrazovna profila za potrebe namenske industrije.

“To su tehničar naoružanja i tehničar za municiju i raketnu tehniku, koje ćete i vi moći da razvijate kroz saradnju Mašinske škole i Tehničkog remontnog zavoda u Čačku”, istakla je pomoćnica ministra.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podsetio je da se u četiri srednje stručne škole na području Moravičkog okruga po modelu dualnog obrazovanja školuje 185 učenika u okviru tri obrazovna profila – modni krojač, bravar zavarivač i trgovac, koji praksu obavljaju u 27 kompanija.

“Nadam se da ćemo veoma brzo dobiti dualno obrazovanje i na fakultetima, što će stvoriti mogućnost da imamo što više kadrova sa kvalitetnim diplomama, vrednovanim od strane poslodavaca, jer cilj ovog modela obrazovanja jeste da školujemo one profile, koji su potrebni privredi,” rekao je Todorović.

Direktor Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević dodala je da je PKS pre tri godine, na inicijativu privrednika, započela aktivnosti na uvođenju dualnog sistema obrazovanja u obrazovni sistem Srbije.

“To znači iskorak u realizaciji stručnog srednjeg obrazovanja kako bi se na kvalitetniji način obavljala praktična nastava, odnosno proces učešća kompanija u realizaciji praktične nastave”, istakla je Kovačević.

Okrugli sto organizovali su Grad Čačak i PKS – Regionalna komora Moravičkog i Raškog okruga, a događaj su podržali i Mašinsko-saobraćajna škola Čačak i kompanije „TIFFANY Production“ i „P.S. Fashion Desing“.

06/02/2019 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments