Manja plata za nastavnike u štrajku

27/02/2015 13:33

Manja plata za nastavnike u štrajku

Nastavnici i svi zaposleni u školama koji su u štrajku, neće imati pravo na punu platu za vreme koje su proveli u štrajku. Njihov zarada biće umanjena od 19. februara, navodi se u dopisu Ministarstva prosvete koji je prosleđen načelnicima školskih uprava i direktorima škole 25. februara.

Zaposleni “za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku”, piše u dopisu.

Unija sindikata prosvetnih radnika navodi da je u štrajku još uvek oko 700 škola, a oni su nezadovoljni jer ih, kako kažu, ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor (PKU) uz davanje dodatnih garancija vezanih za materijalni položaj zaposlenih.

Dva sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS “Nezavisnost” ranije su potpisali PKU, dok Unija i SRPS to nisu učinili.

Portaprol Unije Jasna Janković je rekla da su ta dva sindikata tokom pregovora sa vladom stalno tražila dodatne garancije vezane za materijalni položaj zaposlenih u prosveti.

“Ministar je uslovljavao potpisivnje PKU prekidom štrajka”, rekla je Janković i naglasila da žele da potpišu PKU i da, u cilju poboljšanja materijalnog položaja, žele da dobiju jednu platu, za koju će, kako je naglasila, tačno znati kada će je dobiti.

U Uniji su nezadovoljni i što je ministar naložio načelnicima školskih uprava i direktorima škola da ukinu dodatak na zaradu koja pripada predsednicima sindikata za obavljanje ove funkcije.

Izvor: Tanjug

27/02/2015 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments