Saveti za brže i lakše učenje

24/07/2014 12:12

Saveti za brže i lakše učenje

Koliko puta ste seli da učite, a da niste mogli da ste skoncentrišete? Svima se dešava da počnu, ali ne mogu dalje da nastave. Većini ljudi je lakše da se zainteresuju za neke životne situacije nego za gradivo predmeta koji treba da polažemo.

Koliko ćete uspešno učiti, zavisi od koncentracije i pripreme za rad. Najbolje bi bilo da usmerite pažnju na to što učite, umesto da vam misli lutaju ka stvarima koji nisu u vezi sa tim predmetom.

Pre nego što počnete da učite najbolje je da dobro prostudirate predmet koji spremate. Smestite se udobno u mirnu prostoriju. Ukoliko u kući nemate mira, idite do biblioteke.

Osim tradicionalnog učenja, postoje i savremene metode za što bolje savladavanje gradiva, poput brzog čitanja i mapa uma.

Ove metode razvio je psiholog Toni Buzan. Koristeći negove metode prilikom učenja, upoznajemo i pamtimo obimne materije fokusirajući se na ključne reči. Za razliku od ostalih tipova učenja, ovaj vid učenja koristi obe moždane hemisfere. Leva mozdana hemisfera je zadužena za logiku, a dok je desna moždana hemisfera zadužena za kreativnost.

Kada mapiramo sopstveni um, moramo koristiti pojmove koje koriste obe hemisfere.

Mape uma nam pomažu da sagledamo činjenice i gradivo na što zanimljiviji način uz povezivanje činjenica i detalja o tim činjenicama.

Na mnogim kursevima kod nas i u inostranstvu možete savladati sisteme crtanja kako bi lakše učili gradivo. Tokom crtanja treba se obratiti pažnja na boje, oblike, slova.

Bez obzira koji metod koristite prilikom učenja, tradicionalni ili savremeni, vazno je da savladate gradivo i prođete što bolje na kontrolnom zadatku.

24/07/2014 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments