Saznajte kako izgleda test za upis u prvi razred

27/03/2019 10:11

Saznajte kako izgleda test za upis u prvi razred

Upis u prvi razred predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka u životu budućeg školarca i njegovih roditelja, ali ujedno i najstresniji. Osim obaveznog sistematskog pregleda deteta, predstoji i testiranje za upis u školu, a nakon toga i brojne aktivnosti u vezi sa upisom.

Kako bismo vam pomogli da na upis dođete što relaksiraniji, pripremili smo detaljno objašnjenje kako izgleda testiranje za polazak u školu.

Samo bez prethodne pripreme

Celo dosadašnje odrastanje u stvari je bila detetova priprema za polazak u školu, te je najbolji savet da ne brinete, da opustite svoje dete i da na testiranje dođete bez ikakve prethodne pripreme. Potrebno je samo da dete bude opušteno, odmorno i sito kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na najkvalitetniji način.

Celokupno testiranje traje od 30 do 40 minuta, a započinje prijatnim razgovorom sa psihologom, kojim se kroz pitanja na različite teme bliske detetu saznaju njegova interesovanja i navike i utvrđuje zrelost za polazak u školu.

Procena kognitivnih sposobnosti i afiniteta

Nakon razgovora sa psihologom, komunikacija se usmerava na procenu kognitivnih sposobnosti, gde se akcenat stavlja na utvrđivanje načina na koji dete razmišlja i kako percipira pojmove i predmete iz svakodnevnog života.

Na to se nadovezuje procena afiniteta i talenata. U ovoj fazi testiranja otkriva se koje hobije i sklonosti za vannastavne aktvnosti dete ima, na osnovu čega se od samog početka školovanja dete na najbolji način usmerava da napreduje i razvija svoje talente.

Vrlo je važno da detetu predstavite ovo testiranje kao bilo koji razgovor koji bi vodilo sa odraslima – potrebno je da bude pristojno, da odgovara na pitanja, da persira starijima i da ih poštuje, ali nije potrebno da već unapred zna gradivo za prvi razred. To će naučiti u školi, potrebno je samo da bude onakvo kakvo jeste.

Provera znanja engleskog za internacionalno školovanje

Roditelji predškolaca koji su se opredelili za internacionalno školovanje dodatno brinu zbog toga što ih, pored prethodnih faza testiranja, očekuje i provera znanja engleskog jezika. Ipak, nema razloga za zabrinutost, jer ni za testiranje iz engleskog jezika nije potrebna prethodna priprema.

Važno je da znate da je i ovaj test prilagođen uzrastu deteta i da nivo znanja koji je utvrđen na ovom testu predstavlja osnovu koja se tokom školovanja nadograđuje do stadijuma da učenik engleski jezik savlada kao maternji.

Jedinstven pristup obrazovanju u Srbiji: Savremena osnovna škola

Ovo testiranje je dodatno pojednostavljeno u Savremenoj osnovnoj školi kako bi prvi susret sa budućim prvakom i njegovim roditeljima bio što prijatniji i opušteniji.

U Savremenoj osnovnoj školi već prilikom testiranja za upis započinje proces kreiranja personalizovanog programa prema potrebama i afinitetima deteta, koje na taj način ima najbolje uslove za razvoj svog punog potencijala. Zato roditelji, dok je dete na testiranju, popunjavaju upitnik o psihofizičkom statusu deteta, koji predstavlja adekvatnu dopunu testa zrelosti i omogućava da se nastava prilagodi učeniku.

Pored toga, u zavisnosti od interesovanja deteta, možete izabrati Nacionalni ili Kombinovani program, za školovanje na srpskom i/ili engleskom jeziku.

Future Ready škola sada i na našim prostorima

Savremena osnovna škola je upravo primer Future Ready osnovne škole na našim prostorima i kao takva u potpunosti priprema dete za život u 21. veku. Kroz primenu najsavremene tehnologije u realizaciji nastave, negujući pritom konstantnu saradnju i komunikaciju sa roditeljima školaraca, svako dete, osim što ima adekvatne osnove za nastavak profesionalnog razvoja, stasava u stabilnu ličnost.

Pored toga što če učiti i završavati svoje školske obaveze, vaše dete će u Savremenoj osnovnoj školi imati priliku i da se bavi sportom, usavršava strani jezik i učestvuje u raznovrsnim sekcijama i aktivnostima pre i posle nastave. Takođe, u Savremenoj osnovnoj školi svakom detetu se pristupa tako da kroz igru i zabavu ulazi u IT svet, čime se direktno podstiču kritičko razmišljanje i upornost u rešavanju kako jednostavnih, tako i složenih izazova u modernom svetu.

Detaljnije savete o tome kako da pripremite svog predškolca za polazak u školu možete preuzeti ovde.

27/03/2019 10:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments