Četiri prosvetna zakona pred poslanicima Narodne skupštine

25/10/2017 14:44

Četiri prosvetna zakona pred poslanicima Narodne skupštine

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije počeli su raspravu o četiri predloga zakona o prosveti i obrazovanju,

Reč je o Predlogu zakona o dualnom obrazovanju i predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Obrazlažući poslanicima Predlog zakona o dualnom obrazovanju, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je više od 1.800 kompanija zainteresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja, koji će omogućiti učeniku da stekne kompetencije i postane konkurentan na tržištu rada.

Ministar je pojasnio da Zakon o dualnom obrazovanju donosi unapređenje dela srednjeg stručnog obrazovanja u pogledu sticanja kvaliteta dela kompetencija koje su usklađene sa standardima savremenog tehničko-tehnološkog razvoja 21.vek.

Govoreći o izmenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Šarčević je istakao da je rana pismenost važna za dalje školovanje, te da je potreban zaokret i unapređenje kvaliteta predškolskih ustanova. Izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, navodi ministar, predviđaju značajnu ulogu učeničkih zadruga, a između ostalog definiše i pravo učenika na besplatan prevoz, priznavanje stranih školskih diploma.

Kada je reč o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ministar je rekao da se reformisanim planom za gimnazije uvodi novi smer – inoformatika, ali i novine u nastavi na jezicima nacionalnih manjina i stranim jezicima.

 

Izvor: mpn.gov.rs

25/10/2017 14:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments