Nacrt Zakona o udžbenicima u završnoj fazi: Digitalni udžbenici i za nacionalne manjine

14/02/2018 09:29

Nacrt Zakona o udžbenicima u završnoj fazi: Digitalni udžbenici i za nacionalne manjine

Nacrt Zakona o udžbenicima se polako završava, a za nedelju dana, naći će se pred poslanicima u Vladi Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je Nacrt Zakona o udžbenicima koji predviđa uvođenje digitalnih udžbenika u završnoj fazi, kao i da će oni biti obezbeđeni i đacima pripadnicima nacionalnih manjina koji pohađaju srednju školu u Republici Srbiji.

Na sastanku sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća Šarčević je rekao da očekuje da će se Nacrt zakona za nedelju dana naći pred Vladom Srbije, a u skupštinskoj proceduri na proleće.

Novi zakon o udžbenicima

Novi zakon o udžbenicima imaće veliki značaj i za obrazovanje nacionalnih manjina, dodao je Šarčević i naglasio da je potrebno razgovarati o osnivanju katedre za hrvatski jezik i o lektorima.

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća ocenili su da postoji dobra saradnja sa Ministarstvom, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ukazali su na potrebu povećanja broja srednjoškolskih profila na hrvatskom jeziku, ističući kao poteškoću jezičku stručnost kadrova koji predaju na hrvatskom jeziku.

Kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da su otvorena pitanja više stvar dijaloga, nego izmene propisa.

14/02/2018 09:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments