Konkurs za besplatne udžbenike produžen

12/03/2015 16:54

Konkurs za besplatne udžbenike produžen

Rok za predavanje obrazaca, na osnovu koji se dodeljuju besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola, pomeren je sa 13. na 24. mart.

Obrasce – upitnike popunjavaju roditelji, koji se prikupljaju u školama, a zatim šalju u Ministarstvo prosvete kako bi se odredilo ko ispunjava sve uslove koji su neophodni za dodeljivanje besplatnih knjiga.

Škole su u obavezi da nadležnim školskim upravama dostave listu prijavljenih učenika do 30. marta.

Do sada su svi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobijali besplatne udžbenike, a sada je će knjige dobijati učenici koji su materijalno, odnosno finansijski ugroženi.

Ministarstvo prosvete će odlučiti koliko broj učenika će dobiti besplatne udžbenike, a roditelji su u obavezi da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, pre svega o zaposlenju i visini primanja, kako bi mogli da konkurišu.

Učenici sedmih i osmih razreda, iz najugroženijih porodica, dobiće pomoć od 8.000 dinara, a iz kompleta koji koriste moći će da odaberu udžbenike u tom iznosu koje će im Ministarstvo nabaviti. Đaci prva četiri razreda dobiće pomoć u iznosu od 4.000 dinara, a petaci i šestaci – 6.000 dinara.

Republika Srbija će iz budžeta izdvojiti 600 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, što je, kako se procenjuje, dovoljno za četvrtinu učeničke populacije.

Izvor: RTS

12/03/2015 16:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments