Međunarodni dan ljudskih prava

10/12/2014 10:53

Međunarodni dan ljudskih prava

10. decembar je Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan obeležava se od 1948. godine kada su Ujedinjene nacije usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Ovaj dan u Srbiji obeležiće se brojnim manifestacijama čiji je cilj da se ukaže na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović danas će predstaviti model Zakona o rodnoj ravnopravnosti pred nadležnim skušptinskim odborom. “Rodna ravnopravnost i zaštita prava deteta moraju da ostanu visoko na listi prioriteta organa javne vlasti, ali i društva u celini”, istakao je Janković i dodao da ovaj model zakona može da doprinese stvaranju uslova za rešenje problema u ovoj oblasti.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava održaće konferenciju gde će biti izloženi mehanizmi za praćenje poštovanja ljudskih prava u Srbiji. Na ovoj konferenciji govoriće potpredsednica Vlade Kori Udovički, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Predstavnici kancelarije Ombudsmana danas će se sastati sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, obićiće Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu i “male domske zajednice” koje podržavau samostalni život osoba sa mentalnim smetnjama.

Udruženje građana Služba, Centar za orijentaciju društva COD, Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika i Gradska organizacija gluvih Beograda skupom koji nosi naziv “Moj jezik: Srpski znakovni jezik” obeležiće današnji dan.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) poziva građane na solidarnost sa onima kojima prava nisu obezbeđena kao što su cenzurisani novinari i aktivisti, LGBT osobe, ljudi bez lične karte i zdravstvene knjižice, žene koje su prisilno u brakovima… Akcijom koja nosi naziv “Ne potcenjuj ljudska prava” u 11 gradova širom naše države (Boru, Vrbasu, Vrnjačkoj Banji, Apatinu, Šidu, Bačkoj Palanci, Subotici, Kragujevcu, Novom Pazaru, Jagodini i Beogradu) Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) skreće pažnju koliko je bitno poštovanja ljudskih prava.

YIHR je organizovala festival pod nazivom Mesec ljudskih prava koji traje od 29. novembra do 23. decembra sa ciljem da se povežu mladi iz pograničnih gradova Srbije i Hrvatske kako bi se otvorila pitanja problematična za društva ove dve države.

Zbog toga što ima onih koji šire govor mržnje i netrpeljivost i što je diskriminacija u Srbiji veoma raširena, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je zabrinutost i pozvala na mir i toleranciju u suživotu sa pripadnicima manjina.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata povodom Međunarodnog dana ljudskih prava želi da skrene pažnju nevladinom sektoru, vlasti i sindikatima da bi trebalo da se bore za zaštitu prava svih onih kojima su ona ugrožena.

10. decembra 1948. godine od strane Ujedinjenih nacija usvojena je deklaracija o ljudskim pravima gde su istaknuta sva prava kao univerzalna prava koja ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Deklaracija o ljudskim pravima štiti građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka koja uključuju prava na život, slobodu, dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

10/12/2014 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments