Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih na svetu!

15/08/2017 13:56

Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih na svetu!

Čuvena Šangajska lista, objavila je spisak najboljih univerziteta, a Univerzitet u Beogradu našao se između 201. i 300. mesta.

Na prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi nalaze se osam američkih i dva britanska. Najbolji svetski univerzitet je Harvard zatim Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalifornija i Univerzitet u Čikagu.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu- ukupno njih 500. Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citiranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili na njemu rade. Lista je neformalna, ali stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta.

Izvor: www.mpn.gov.rs

15/08/2017 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments