Počinje festival “Euro-in Film” u Novom Sadu

04/12/2015 10:59

Počinje festival “Euro-in Film” u Novom Sadu

“Euro-in” je festival evropskog i nezavisnog filma koji se u Novom Sadu održava po devetnaesti put, od 4. do 28. decembra u Velikoj Sali Kulturnog centra Novog Sada.

U toku 25 dana, koliko traje festival, publika u Novom Sadu će imati priliku da pogleda niz značajnih filmskih ostvarenja iz ove godine.

Biće prikazivani filmovi koji su se ove godine našli na istaknutim festivalima – u Berlinu, Kanu, Veneciji i mnogim drugim.

Festivalska kategorija “Glavni tokovi” prikazivaće najnovije filmove koji su doživeli uspeh ove godine, a osim ovih filmova biće prikazani i dokumentarni, eksperimentalni, kratki i celovečernji filmovi koji su značajni za svetsku kinematografiju.

euro-in-film-ns

U toku festivala “Euro-in” biće prikazano više od 320 filmskih ostvarenja iz različitih krajeva Evrope, ali i ostatka sveta.

Najbolji evropski film na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu “Frankofonija” biće prikazan prbog dana festivala u Novom Sadu, dok će festival zvanično otvoriti reditelj Goran Radovanović čiji je film “Enklava” kandidat za Oskara ove godine.

Osim prikazivanja filmova, tokom festivala biće održana i brojna predavanja i radionice namenje mladim profesionalcima, studentima i ljubiteljima filma uopšte.

Mladi stvaraoci će imati priliku i da u okviru festivala prikažu svoj kratki film. Konkurs pod nazivom “Prikaži svoj film” podržava rad mladih autora koji su svoj kratki film prijavili na vreme, a koje će svi posetioci festivala imati priliku da vide.

Osim filmova, na festivalu će biti predstavljene i brojne knjige, kao i izložbe filmskih plakata, a održaće se i okrugli stolovi i promocije prijateljskih Festivala.

Festival “Euro-in” finansijski su podržali Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Republičko ministarstvo za kulturu i informisanje i “Europa Cinemas”.

Pojedinačne karte za projekciju filma košta 150 dinara, dok dnevna ulaznica košta 200 dinara.

Karte za festival “Euro-in” kupuju se na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada svakog dana od 19 časova.

04/12/2015 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments