Građani Srbije ne mogu u 18 država EU

14/06/2021 12:59

Građani Srbije ne mogu u 18 država EU

Granični prelaz “Bački Vinogradi”, “Đala” i “Bajmok” biće otvoreni za građane Srbije koji budu želeli da pređu u susednu Mađarsku. Naime, tamošnja vlada donela je odluku o otvaranju ta tri prelaza zbog uspešne vakcinacije i povoljne epidemiološke situacije u Srbiji i Mađarskoj.

Takođe, Sporazumom o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji ili zelenog digitalnog sertifikata, građani mogu da borave u Mađarskoj, odnosno Srbiji, a oni koji nemaju te potvrde moraju da imaju negativan PCR test.

A, prema sporazumu dve države granični prelazi Bački Vinogradi i Đala radiće od 7 do 19 časova, dok će po tom režimu raditi i Bajmok od ponedeljka do četvrtka, ali će tokom vikenda (od petka do nedelje) biti otvoren 24 časa. Inače, Mađarska je prošlog septembra ograničila redovan putnički saobraćaj na svega tri prelaza od ukupno postojećih devet. Do sada su radili prelazi “Horgoš”, “Kelebija” i “Bački Breg”.

S druge strane, države Evropske unije treba tek da usaglase zajednički dokument za putovanja građana, a koji bi trebalo da sadrži podaci o vakcinaciji, kojom je vakcinom osoba vakcinisana, da li je i kada preležela kovid19, a govori se i da pojedini “pasoši” treba da imaju ubeležene i rezultate antigenskih testova ne starijih od 72 sata.

Za sada, građanima Srbije i dalje su zabranjena turistička putovanja u  18 zemalja Evropske unije. Prema trenutnim podacima građani Srbije ne mogu da turistički putuju u: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu. U pomenute države mogu da idu oni koji tamo imaju regulisan boravak ili njihovi članovi porodice koji im dolaze u posetu, ali uz neophodnu dokumentaciju kojom pravdaju posetu nekoj od pomenutih država.

A, danas počinju i prvi čarter letovi između Srbije i Grčke. Avion grčke avio kompanije “Aegean Airlines” sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” preuzeo je 170 srpskih turista koji će letovati na Rodosu. Uz ovaj, i na Krit će odleteti isti broj domaćih turista. A tokom leta očekuje se normalizacija letova na relacijama Beograd Krf, Kefalonija, Skijatos, Santorini. Letove će realizovati nacionalne kompanije grčkog  avio prevoznika i Er Srbija.

14/06/2021 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments