Novi Sad: Počinje festival proze “Prosefest”

12/04/2016 10:22

Novi Sad: Počinje festival proze “Prosefest”

Deseti po redu međunarodni festival proze “Prosefest” održava se u Kulturnom cetnru Novog Sada, u periodu od 12. do 15. aprila.

Ove godine na festiavlu učestvuju i gosti iz inostranstva – Giljermo Martines i Mario Liguori, kao i Lidija Dimkovska, Oja Bajdar, Robert Prerišić i Vladimir Kecmanović.

Učesnici će svoju prozu čitati na književnim večerima u Kulturnom centru, a razgovori sa učenicima o delima održavaće se u novosadskim gimnazijama.

Do sada je u okviru “Prosefest”-a održano oko 180 susreta sa publikom, a programima je prisustvovalo preko 20.000 uglavnom mladih posetilaca.

“Prosefest” će biti svečano otvoren u Kulurnom centru, publiku će pozdraviti Bojan Panaotović, v. d. direktora KCNS, a Festival otvara prof. dr književnik Sava Damjanov. Zatim sledi muzički program u kome nastupaju Hor KUD-a “Svetozar Marković” (dirigent Vuk Milanović), Ognjen Milivojša, solista, Kaja Mandić Plavšić, klavirska pratnja.

Posle otvaranja koje počinje u 18 sati, biće uručena nagrada ove manifestacije “Milovan Vidaković” Giljermu Toresu o kome će govoriti Bojana Kovačević Petrović a razgovor sa piscem će voditi učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Sledećeg dana Giljermo Martines će biti gost gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, dok će pisac Robert Perišić posetiti Gimnaziju “Svetozar Marković”, a Oja Bajdar – Gimnaziju “Isidora Sekulić”.

Istog dana od 19:30 časova veče će biti posvećeno prozi Oje Bajdar, a uvodnu reči ima Vladimir Gvozden, dok će od 20:30 časova Dragan Babić govoriti o delu Lidije Dimkovske. Martines će kao laureat “Prosafesta” gostovati od 18 sati u knjižari “Lagune”.

Trećeg dana Festivala Sava Damjanov u podne gostuje u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” dok u isto vreme Lidija Dimkovska posećuje Gimnaziju “Laza Kostić”. U Kulturnom centru u večernjim satima gostuje Sava Damjanov, koga će predstaviti Igor Perišić, a zatim će Marjan Čakarević predstaviti Roberta Perišića.

Učesnici Festival će gostovati 14. aprila gostovati u beogradskim knjižarama Oja Bajdar u Knjižari “Dereta”, a Lidija Dimkovska u Ustanovi kulture “Parobrod”.

Vladimir Kecmanović će poslednjeg dana Festivala gostovati u Gimnaziji “Laza Kostić” dok će pola sata kasnije Sava Damjanov pričati sa učenicima Gimnazije “Svetozar Marković”, a Mario Liguori će biti gost Gimnazije “Isidora Sekulić”.

Međunarodni festival proze se uvek održava tokom aprila, a idejni tvorac i osnivač je Sava Damjanov sa osnovnom namerom da se književnost vrati svojim korenima, tačnije živom i neposrednom kontaktu autora sa čitalačkom publikom.

Festival je okupio do sada oko 80 pisaca iz Srbije (od kojih je 15 dobitnika NIN-ove nagrade), a stranih gostiju je bilo iz celoga sveta: Izraela, Francuske, Mađarske, SAD, Rusije, Italije,Argentine, Turske, Ukrajine, Perua, Poljske…

12/04/2016 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments