Proglašene ovogodišnje dobitnice nacionalnih stipendija

20/11/2015 12:41

Proglašene ovogodišnje dobitnice nacionalnih stipendija

U okviru programa “Za žene u nauci” svake godine dodeljuju se nacionalne stipendije za naučno-istraživački rad mladim naučnicama iz naše zemlje.

Ove godine nagrade su dobile naučnice Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida za svoj izuzetzan naučnoistraživački rad u oblastima matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije.

Nacionalne stipendije koje su dobile ove naučnice namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će se sprovoditi u Srbiji.

U našoj državi se ove stipendije dodeljuju već pet godina, dok je u svetu program “Za žene u nauci” aktivan već duži niz godina.

Cilj ovog programa je da se podrži izvanredan rad mladih naučnica i njihova posvećenost, i da se im se omogući rad na dostignućima koje pomažu napredak nauke i društva.

Nacionalne stipendije za mlade žene koje se bave naučnim radom i istraživanje, a koje su postigle izuzetne rezultate u oblastima zanimanja, iznose ukupno po 5.000 evra, čime se podržava dalji profesionalni rad i usavršavanje mladih naučnica.

Za pet godina, koliko se dodeljuju ove nacionalne stipendije u okviru programa “Za žene u nauci”, na konkursima je učestvovalo više od 400 mladih talentovanih naučnica, a do sada je dodeljeno 14 stipendija.

Konkurs za nacionalnu stipendiju za 2016. godinu otvoren je od 20. novembra, pa će sve naučnice iz Srbije moći da konkurišu.

Potrebno je da kandidatkinje ispune sledeće uslove, kako bi mogle da učetvuju na konkursu:

  • da se bave naučnim istraživanjem u oblasti prirodnih nauka,
  • na imaju manje od 35 godina i
  • da su upisane na doktorske studije ili da su ih do sada već završile.

Više o konkursu i načinu prijavljivanje nalazi se ovde.

20/11/2015 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments