Najava za DaFED#35

30/07/2015 09:42

Najava za DaFED#35

DaFED#35 održava se u sredu, 5. avgusta 2015. godine sa početkom u 18 časova. Predavanja na temu Big Data & Graph Databases će se održati u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinđića bb).

dafed35-predavaci

Predavači na DaFED#35 su:

Ozren Gulan (codecentric) – IT konsultant i softver developer u kompaniji codecentric. Radio je na nekoliko multinacionalnih projekata kao član distribuiranih timova, kao i na projektima različite kompleksnosti počevši od standardnih web projekata pa sve do veomna kompleksnih Big Data sistema. Glavne oblasti interesovanja su mu BigData i Java aplikacije, zajedno sa DevOps praksama. Kao aktivan član Agile Coaching Serbia grupe, zalaže se za poboljšanje agilnog razvoja softvera. Predavao je na CodingSerbia, JavaSvet i CodingCroatia konferencijama.

Srđan Vranac (Code4Hire) – Developer, konsultant i preduzetnik. Tim koji vodi radi na raznolikim projektima od malih porodičnih firmi do Fortune 500 kompanija.

Teme predavanja:

MapReduce: Which Way To Go? – Ozren Gulan

BigData je svuda oko nas i koristi se za rešavanje kompleksnih problema. Prvi način obrade podataka u BigData svetu omogućen je korišćenjem BatchProcessing pristupa, a razni tipovi BatchProcessing tehnologija koriste MapReduce algoritam za obradu i analizu podataka koji je i ujedno najpopularniji način za rešavanje problema u BigData svetu. Ovo predavanje će prikazati analizu poređenja dva pristupa: Apache Pig i Java MapReduce, a biće reči i o budućnosti BigData sveta, odnosno o drugačijem pristupu obrade podataka: DataStreaming-u (Apache Spark).

Neo4j, connecting the dots – Srđan Vranac

Relacione baze podataka se koriste dugi niz godina. Potpuno su stabilne, daju vam fleksibilnost i puno mogućnosti, ali često po ceni performanci. Šta možete da uradite ako imate visoko povezane podatke, nad kojima morate vršiti upise, koji imaju višestruke joine i podupite, naravno da vam rezultati trebaju hitno, tako da upiti koji dugo traju ne dolaze u obzir? Možda je vreme da pogledate graph bazu podataka koja se zove Neo4j i šta ona može da uradi za vas. U ovom predavanju ćemo videti mogućnosti, dobre i loše strane Neo4j-a.

Prisustvovanje na DaFED okupljanjima je besplatno za sve zainteresovane, ali je zbog ograničenog kapaciteta prostora potrebno da svoje prisustvo potvrdite na zvaničnom sajtu organizacije.

Više informacija o DaFED-u nalazi se u zvaničnoj Fejsbuk grupi, fan stranici i na Tviteru.

Sponzori avgustovskog DaFED-a su kompanije Vega IT Sourcing i codecentric.

 

30/07/2015 09:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments