Mame su zakon: Pobeda!

04/06/2021 11:37

Mame su zakon: Pobeda!

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Predlog bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri uskoro, kako počeo da se primenjuje već 1. jula ove godine.

Kako su saopštili iz Udruženja “Mame su zakon”, neke od izmena Zakona vrše se na osnovu donetih odluka Ustavnog suda Srbije od decembra prošle godine do danas, a neke su predmet pregovora Vlade RS i tog udruženja kroz sastanke koje su imali sa ministarkom za rad i socijalna pitanja, ministrom za brigu o porodici i predsednicom Vlade RS.

pročitajte još i : Ministarstvo ne vidi mame

Od izmena koje su u ovom trenutku izvesne izdvajaju:

* Ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete.

* Minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla (do navršenih 3 meseca od rođenja deteta).

* Podizanje maksimalne isplate naknade sa 3 na 5 prosečnih zarada.

* Prava poljoprivrednih siguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiju.

Nakon što Predlog uđe u skupštinsku proceduru, Udruženje #MameSuZakon uputiće amandmane narodnim poslanicima kako bi pokušale da dođu i do sledećih izmena:

* Garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa.

* Smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12.

* Izjednačiti prava preduzetnica sa drugim porodiljama (izmeniti formulu po kojoj se obračunavaju naknade, korišćenje 2 godine odsustva sa posla za treće dete, pravo da i partneri koriste odsustvo sa posla radi nege deteta).

* Prepoznati ovim Zakonom i porodice sa više od četvoro dece.

– Naša trogodišnja borba se konačno isplatila! Ustavni sud Srbije nije imao izbora jer su određene odredbe bile do te mere pogrešne i izvesno neustavne da je što se nas tiče bilo samo pitanje dana kada će odluke u korist porodilja biti donete, a ne i da li će. Naša borba se nastavlja, a ovo nas samo dodatno motiviše da ne odustajemo i da se konačno pozabavimo i drugim važnim temama koje se tiču zaštite dece, žena i porodica u celini – rekla je Tatjana Macura, narodna poslanica i predsednica Udruženja “Mame su zakon”.

 

 

04/06/2021 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments