Danas se završava virtuelni naučni park za decu

07/08/2020 10:59

Danas se završava virtuelni naučni park za decu

Centar za promociju nauke od 3. do 7. avgusta organizuje virtuelni Dečiji naučni kamp (DNK), kao i svake i ove godine vlada veliko intresovanje za naučne avanture čije rezultate možete pogledati, uživo danas na Instagramu u 18 časova.

Virtuelni kamp je otvoren već  par dana – od 3. avgusta i u njemu učestvuju deca iz Srbije kao i nekolicina mališana iz inostranstva. Kamp je namenjen prvenstveno deci nizeg školskog uzrasta- od prvog razreda do osmog, a u njemu je inače dozvoljeno učešće mladima do 18 godina. Ukoliko niste stigli da se prijavite rezultate možete pratiti uživo na Instagramu, danas, 7. avgusta u 18 h.

Virtuelni format, osmišljen u uslovima pandemije, omogučio je da prvi put broj učesnika nije ograničen- na adresu centra za promociju nauke pristiglo je čak 377 prijava dece od 6 do 18 godina iz svih krajeva Srbije, ali i bosne i Hercegovine, Malte, Crne Gore, Beča….

Uslov za učešće na DNK je ljubav prema nauci i istraživanju, a od tehničkih uslova neophodan je uređaj sa pristupom internetu kao i društvenim mrežama i platformama koje se koriste tokom kampa (viber, Instagram, Zoom). Tema prvog virtuelnog DNK ovog leta je Nauka u komšiluku! Zadaci su podeljeni u tri tematske celine: Nebo iznad komšiluka, Ptice mog komšiluka, Biljke u mom komšiluku i Istorijat mog komšiluka. 

Učesnici svaki dan imaju priliku da se upuste u malu naučnu avanturu na različitu intresantnu temu, uče o svojoj okolini ali i edukuju druge učesnike o svojoj srredini pa sami postaju pravi mali predavači i turistički vodiči. Svaki od pet dana kampa počinje jutarnjim virtuelnim okupljanjem tokom kojih učesnici sa stručnjacima razgovaraju o temi i zadacima.  Učesnici potom dobijaju istraživački trag do zadatka, koji će voditi do iznenađenja, tj. novog otkrica o neposrednom okruženju u kom žive.

Svaki dan istraživački zadaci su upućivali decu u potragu za novim znanjima- u sopstvenom stanu, terasi ili obližnjem parku. Tokom potrage svi su aktivni na zajedničkom četu, razmenjuju ideje, traže odgovore na pitanja, dele snimke, fotografije, audio zapise prikupljenih podataka.

Učesnici se bave temama astronomije, analize dnevnog i noćnog neba, biologije i posmatranja ptica i pravljenje pojilca, kao i biljni svet okoline. Sve vreme deca beleže podatke i otkrivaju i beleže istoriju svog komšiluka, odlična prilika da se bolje istraži sopstvena okolina kroz DNK avanturu.

Danas, poslednjeg dana, petka, 7. avgusta u 18 časova, emitovaće se uživo program na Instagramu, tokom kojih će deca moći da se uključe video pozivom i zajednici naučnih entuzijasta na mrežama predstave svoja otkrića i zaključke.

Ukoliko ste ipak propustili ovaj kamp ovo je odlična ideja da kroz igru ozbiljno učite sa svojim detetom. 

izvor: elementarijum

07/08/2020 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments