Kako da vaše dete tokom leta ne zaboravi sve što je do sada naučilo?

12/07/2019 16:06

Kako da vaše dete tokom leta ne zaboravi sve što je do sada naučilo?

Svima je jasno zašto deca obožavaju leto. Očekuju ih odlazak na more, planinu ili selo, vodene avanture na bazenima i u akva-parkovima. Jednostavno, to je period ispunjen druženjem, dogodovštinama i uživanjem u slobodnom vremenu. Međutim, stručnjaci imaju jedno važno upozorenje za roditelje:

  • Tokom dužeg odmora deca lako zaborave deo prethodno naučenog. Stručnjaci ovaj fenomen gubitka znanja nazivaju summer slide (letnji spust) i smatraju da je on glavni uzrok što se deca nakon letnjih meseci teže vraćaju u školski ritam i imaju poteškoća da se prisete naučenog iz prethodnog perioda.

Naime, studije su pokazale da:

  • učenici postižu lošije rezultate na istim standardizovanim testovima na kraju raspusta nego na početku;
  • znanje iz matematike im se smanjuje i za dve ocene;
  • učenici mogu da izgube veštine čitanja, koje se stiču u periodu od 1 do 3 meseca.

Međutim, dobre vesti za roditelje su da je samo 10 minuta vežbanja dnevno dovoljno da deca ostanu u dobroj mentalnoj kondiciji i da spremno dočekaju početak školske godine. Ubacite ovih 5 efikasnih i zanimljivih vežbi u letnji raspored svog mališana i rezultati će vas oduševiti.

5 zabavnih igara za učenje tokom odmora

1. Skupljanje školjki

Jedna od omiljenih aktivnosti dece jeste pronalaženje školjki na plaži. Kroz upoznavanje sa različitim tipovima školjki, njihovim oblicima, bojama i karakteristikama, ali i kroz pitanja o tome kojoj vrsti životinja pripadaju, dete stiče znanja o raznovrsnosti morskog sveta.

Ova aktivnost pogodna je i za vežbanje matematike: skupite školjke na gomilu i zatim ih prebrojte. Igrajte sa detetom igre oduzimanja i sabiranja, a možete koristiti i grupe od 10 školjki za brojanje većih brojeva (deset, dvadeset, trideset). Mlađa deca takođe mogu ređati školjke od najmanje do najveće i tako učiti o veličinama. Pored toga, možete sa detetom od školjki ili kamenčića napraviti abakus koji ćete koristiti za računanje.

2. Crtanje u pesku

Osim što je dobar za pravljenja zamkova, pesak predstavlja i zabavnu površinu za crtanje i pisanje. Pomoću štapa i malo mašte sa svojim osnovcem možete vežbati nekoliko stvari:

  • matematiku: Neka vaše dete piše brojeve, crta geometrijske oblike ili vi to možete raditi, a dete će imati zadatak da pročita broj ili imenuje oblik.
  • pisanje: Recite detetu da ispiše svoje ime na pesku, zatim možete i vi nešto napisati, pa ga pitati da to pročita. Ukoliko vaše dete tek uči da čita, možete mu ispisivati određena slova azbuke. Neka cilj bude da do kraja odmora dete nauči sva slova od kojih se sastoji njegovo ime ili nadimak.

3. Šta nedostaje?

Postavite nekoliko predmeta (na primer: kremu za sunčanje, mleko za telo, knjigu, karte) na jedno mesto. Recite detetu da pažljivo pogleda predmete, imenujte svaki posebno, možete i razgovarati za šta se koji upotrebljava. Prekrijte zatim predmete peškirom, zamolite svoje dete da zatvori oči nakratko i uklonite jedan predmet. Kada vaše dete otvori oči, sklonite peškir i pitajte ga koji predmet nedostaje. 

Varijanta za stariju decu: Postavite više predmeta, dozvolite detetu da gleda čitav minut, potom pokrijte predmete i recite detetu da zapiše ili nacrta sve predmete kojih može da se seti. Ovo je sjajan način za jačanje memorije vašeg osnovca.

4. Memorija karte

Bez obzira na to da li dan provodite na plaži, pored bazena ili na nekom pikniku, karte su nezaobilazne kada je reč o zabavi. Nađite špil koji se sastoji iz parova karata sa ilustracijama životinja, brojeva, slova, predmeta. Promešajte špil i spustite karte naopako. Svaki igrač okreće dve karte zaredom, ukoliko se parovi slažu, nastavlja sa igrom, ukoliko ne, karte se vraćaju u prvobitni položaj i na redu je sledeći igrač. Deca razvijaju memoriju kroz ovu igru tako što pamte gde su koju kartu videla i tako se trude da povežu sve parove. Ovo je sjajna igra za poboljšanje pamćenja.

5. Nađite knjigu sa temom koja interesuje vaše dete

Posebno pogodne knjige za letnji raspust su one o avanturama na moru, potragama za izgubljenim blagom ili dogodovštinama njegovih vršnjaka. Ukoliko vaše dete zna da čita, možete razgovarati sa njim o onome što je pročitalo, a ukoliko još uvek ne može samostalno da čita knjigu, čitajte je vi naglas i zatim mu tražite da pročitano prepriča svojim rečima.

Dobra škola pomaže detetu da se brzo prilagodi posle odmora

Pored ovih, tu su i druge efikasne vežbe, koje mogu poboljšati znanje vašeg deteta za čak 67%, a na raspolaganju su vam takođe i različite tehnike memorisanja, koje pomažu osnovcima da bolje pamte gradivo. Međutim, najvažniju ulogu u privikavanju na nastavu posle raspusta ima škola. Važno je da vaše dete pohađa kvalitetnu osnovnu školu, u kojoj će sa lakoćom nastaviti da unapređuje znanja koja je steklo tokom prethodne godine.

Učenici Savremene osnovne škole nemaju nikakvih problema u ponovnom privikavanju na školu nakon raspusta. U Savremenoj se primenjuje jedinstven nastavni pristup, koji neguje dečju indivudualnost, podstiče njihovu radoznalost i želju za učenjem. Posvećeni učitelji i nastavnici prilagođavaju opšti plan i program svakom detetu ponaosob i jedini u Srbiji primenjuju Harvardov koncept razvoja višestruke inteligencije, koji omogućava svakom detetu da razvije sve svoje talente do punog potencijala.

Savremena osnovna škola – mesto gde deca idu sa osmehom

Okruženje Savremene je zaista jedinstveno i u njemu deca borave sa radošću: moderne učionice sa anatomskim Node stolicama i fleksibilnim rasporedom sedenja, atraktivan centar za učenje, opremljena biblioteka, školski restoran, prostrano dvorište i multifunkcionalni tereni za različite sportove – sve je kreirano po meri učenika.

Učenici pohađaju Nacionalni ili Kombinovani program, a nastavu prate na srpskom i/ili engleskom jeziku. Interdisciplinarni časovi, podržani savremenom tehnologijom i kreativnim pristupom, omogućavaju deci da znanja usvajaju kroz zabavu i da tako razviju pozitivan odnos prema nastavi i učenju.

Učenici Savremene raduju se raspustu, ali se podjednako raduju i polasku u školu!

Dopustite svom detetu da u školu ide sa osmehom, upišite ga u Savremenu!

12/07/2019 16:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments