16. Gitar art festival u Beogradu

03/03/2015 10:16

16. Gitar art festival u Beogradu

Međunarodni festival klasične gitare – “Gitar art” održava se od 10. do 15. marta u Beogradu.

Prema rečima direktora i osnivača festivala, Boška Radojskovića, ovogodišnji, 16. po redu “Gitar art” u Sava Centru otvoriće grčki pevač Jorgos Dalaras, koji će predstaviti umetnost sviranja buzukija i rebetika na gitari.

Na programu ovogodišnjeg festivala biće puno kamerne muzike, dua, tria, puno umetnika iz celog sveta, a za kraj festivala najavljene su dve premijere – kompozicije Dušana Bogdanovića iz SAD i Vojislava Ivanovića izvešće orkestar  Camerata Serbica sa Bojanom Suđićem. Premijere će biti održane u Domu omladine Beograda.

“Koncerti kamernih sastava koncept su prezentacije gitarske muzike na ovogodišnjem festivalu, vrhunski svetski muzičari izvešće muziku za gitaru visokih umetničkih vrednosti i savremenih tendencija”, rekao je Radojković.

Pored koncerata, na festivalu će, kao i prethodnih godina, biti održano takmičenje mladih gitarista iz Srbije i regiona, a takmičenje će se održavati u šest kategorija – za đake nižih i srednjih škola, kao i za studente muzičkih akademija.

Na završnoj večeri festivala, 15. marta, biće proglašeni pobednici u svim kategorijama. Pokloni su Savarez, D’Addario i Gitar art poklon paketi, gitara ručni rad Zoran Kuvač iz Bosne i Hercegovine u vrednosti 4.000 evra za prvoplasiranog u petoj kategoriji, a gitara ručni rad Paka Santiaga Marina iz Španije u vrednosti 9.000 evra za pobednika najstarije kategorije, dok će drugoplasirani u ovoj kategoriji biće nagrađen gitarom ručni rad Vasilisa Vasileiadisa iz Grčke u vrednosti 3.500 evra.

Izvor: RTV

03/03/2015 10:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments