Pukovnik Milenko Pavlović: Sećanje na herojski čin hrabrog pilota

05/05/2017 13:06

Pukovnik Milenko Pavlović: Sećanje na herojski čin hrabrog pilota

I nakon 18 godina u rodnom kraju pukovnika Milenka Pavlovića jasno živi sećanje na ovog hrabrog pilota i njegov herojski čin.

Tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine pilot Milenko Pavlović imao je čin komandanta 204. lovačkog-avijacijskog puka koji je učestvovao u odbrani zemlje od agresora.

Iako je 204. puk imao veoma nesigurnu i slabu letačku tehniku, njegovi piloti su bili neustrašivi. Kada je 4. maja 1999. godine veća grupa NATO aviona krenula u pravcu Valjeva, sa ciljem da napadne fabriku municije Krušik i vojna skladišta u selu Pričević, Milenko Pavlović je umesto svog mlađeg kolege svojim avionom MiG-29 krenuo ka Valjevu.

Dan podviga

Pavlović se upustio u bitku protiv 16 NATO aviona koje je uspeo da zbuni, pa čak i natera u bekstvo, ali je ubrzo pogođen sa tri rakete i poginuo još u vazduhu.

Rečima “Majku vam dečiju, nećete vi da ginete, ja ću!” često se citira ovaj hrabri pilot koji se na ovaj način poslednji put obratio svojim mlađim.

Izložbom radova osnovaca koji su učestvovali na konkursu za najlepši crtež na temu “Večno živi srce u junaka” i nizom drugih aktivnosti i ove godine je obeleženo sećanje na herojski čin hrabrog pilota koji je poginuo iznad svog rodnog kraja.

05/05/2017 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments