Konkurs za nove članove “Balkanske omladinske redakcije”

10/03/2015 13:55

Konkurs za nove članove “Balkanske omladinske redakcije”

Raspisan je konkurs za mlade između 18 i 28 godina koji žele da se bave novinarstvom i postanu deo “Balkanske omladinske redakcije” koju su raspisale “Južne vesti” u saradnji sa partnerima iz Štipa i Sarajeva.

Zainteresovani kandidati, koji žele da se bave novinarstvom, proćiće kroz dva trodnevna treninga u aprilu i okrobru, a u međuvremenu će u grupama dolaziti u redakciju “Južnih vesti” i svoje radove obavljivati na posebnoj online platformi. Teme radova koje će pisati biće pre svega problemi mladih u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Prijavljivanje se vrši popunjavanjem formulara na sajtu, a krajnji rok je 31. mart.

Iz tri države koje učestvuju u projektu “Balkanska omladinska redakcija” biće odabrano po 20 učesnika, a svaka grupa će u svojoj državi, odnosno u Nišu, Štipu i Sarajevu kroz teoriju i praksu učiti o montaži, fotografiji, istraživačkom, digitalnom i online novinarstvu i pokretanju i održavanju informativnih sajtova.

U Srbiji će novim članovima “Balkanske omladinske redakcije” pomagati redakcija “Južnih vesti”, u Makedoniji novinari iz štipskog studentskog radija “UGD FM”, a u BiH – novinari Omladinske novinske asocijacije u Sarajevu.

Ideja o “Balkanskoj omladinskoj redakciji” došla je iz nevladine organizacije IDEA SEE (International Debate Education Association Southeast Europe) sa sedištem u Skoplju. IDEA SEE je u partnerstvu sa ovim medijima i udruženjima pokrenula projekat “Balkan Youth Newsroom” koji traje do kraja ove godine.

Prema izveštajima različitih međunarodnih institucija, naglašeno je da je sloboda medijskog izveštavanja sve manja i da je jedan od razloga za to – mali broj omladinskih medija ili medija koji se bave oblastima interesantnim za mlade.

Zato postoji velika potreba za pokretanjem ovakvih medija, kao i za jačanjem veza između mladih u regionu, rekli su organizatori projekta.

Izvor: Južne vesti

10/03/2015 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments