Novi Sad – kandidat za omladinsku prestonicu Evrope

27/02/2015 16:23

Novi Sad – kandidat za omladinsku prestonicu Evrope

Novi Sad je podneo kandidaturu za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine.

Kandidatura je podneta danas, u Gradskoj kući u Novom Sadu u organizaciji EXIT fondacije i uz učešće omladinskih organizacija i podršku Grada Novog Sada.

Ova jednogodišnja titula predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajem i programom iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života koji mladi u tom gradu imaju.

“Novi Sad ima dugu tradiciju kako formalnog tako i neformalnog organizovanja mladih. Ta tradicija datira još od prvih Tribina mladih, okupljanja kod legendarne Žute kuće, konačno do EXIT festivala”, rekao je Predrag Svilar, člana Gradskog veća za sport i omladinu.

U slučaju da Novi Sad dobije titulu Evropske prestonice mladih, svi partneri u ovom projektu – omladinske i studentske organizacije i uduženja – biće prepoznati i van granica naše države.

Evropska prestonica mladih, kao titula, osmišljena je 2009. godina sa ciljem da se realizuju potrebe mladih i da dođe do ozbiljnih promena u društvu, kako bi se poboljšala pozicija mladih, koja je zapostavljena tokom i posle svetske ekonomske krize.

Predsednik Krovne organizacije mladih Srbije i član Nacionalnog odbora projektnog konzorcijuma Novi Sad Evropska omladinska prestonica Marjan Cvetković rekao je da je kandidatura podrška stvaranju podsticajnog okruženja za mlade na lokalu i jačanju omladinske politike u Srbiji.

“Ovo može biti značajan doprinos pomeranju mladih sa ivica našeg društva i još jedna mogućnost da se čuje glas mladi”, rekao je Cvetković.

Mladi ljudi, posebno studenti, spremni su da preuzmu odgovornost i da se uključe u jedan značajan poduhvat kao što je ovaj projekat, rekao je predsednik Studentske unije Srbije Nikola Srdić.

Posle potpisanog Memoranduma o saradnji svih ključnih aktera u kandidaturi, upućen je poziv za saradnju svim omladinskim organizacijama i udruženjima koji imaju kvalitetne, kreativne i originalne ideje, kako bi bili deo tima koji će realizovati projekat – Novi Sad Evropska omladinska prestonica 2018. godine.

Na ovaj način, obezbediće se razvoj kreativnih industrija, pozitivno brendirati Novi Sad, privući će se preduzetnici i investitori, a mladima će se obezbediti značajna komparativna prednost i kvalitetniji uslovi za život, rad, ali i za zabavu.

Izvor: RTV

27/02/2015 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments