Prosvetari planiraju štrajk 17. marta?

03/03/2017 16:07

Prosvetari planiraju štrajk 17. marta?

Vlada Srbije ima nekoliko dana da odgovori na zahtev koji su podneli sindikati obrazovanja, jer će u suprotnom prosvetari održati protestno okupljanje 17. marta.

Radnici u prosveti traže da im se isplate zaostale Svetosavske nagrade i jednokratna pomoć od ušteda od racionalizacije. Sve zaostale Svetosavske nagrade (za 2015, 2016. i 2017. godinu) ukupno iznose 15.000 dinara.

Predstavnici sva četiri sindikata obrazovanja juče su se sastali sa ministrima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave Mladenom Šarčevićem i Anom Brnabić, ali konkretnog dogovora nije bilo. Ministarstvo prosvete je saopštilo da su predstavnici sindikata upoznati sa pripremama za donošenje zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Brnabićeva je istakla da taj zakon podrazumeva novi način obračuna plata na osnovu radnog učinka dok je Šarčević kazao da će u određivanju kriterijuma radnog učinka za zaposlene u prosveti učestvovati Ministarstvo prosvete, ali i sindikati. Kako se navodi u saopštenju, zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja jula, a plan je da počne da se primenjuje 1. januara 2018. godine.

Izvor: Danas.rs

03/03/2017 16:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments