Prosvetari kažu da će biti i noćne smene ukoliko primene plan ministra Šarčevića

04/08/2020 15:57

Prosvetari kažu da će biti i noćne smene ukoliko primene plan ministra Šarčevića

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je potvrđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 časova, uz tročasovne vremenske razmake.

Ministar Mladen Šarčević je izjavio da će nastavnici pre podne raditi u školi, a popodne online od kuće, sa učenicima koji su se opredelili za ovakav koncept učenja i ocenio da je „to itekako moguće“.

Ministar je izjavio da je spremno nekoliko modela nastave, u zavisnosti od preporuka Kriznog štaba. Prednost u nastavi uživo imaju mlađa deca, ali će roditelji odlučiti da li će decu slati u školu ili će pratiti online nastavu od kuće.

„Izgleda da je moguće i da se za 20 minuta, koliko je predviđenoza čišćenje i dezinfekciju školskih prostorija, očisti prostor od 450 kvadratnih metara, jer je prema sistematizaciji predviđeno da toliko kvadrata očisti jedna pomoćna radnica. Koliko god da su naše tetkice vredne, a vredne jesu, to je zaista nemoguće“, ukazala je unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Uz dvadesetominutne pauze za čišćenje i dezinfekciju vremenski nastavni dan bi, u ustanovama koje imaju jednosmenski rad, a takvih je u Srbiji 450, trajao do 20:20 časova, ukazuje USPRS. U školskim ustanovama sa dvosmenskim radom, preostalih 1310, ostaje treća smena „ili u prevodu, noćna nastava od jutra do sutra“ upoziorava USPRS.

Okolnosti pandemije nalažu da i u učionici ne sme biti više od 15 učenika, a u većini školskih ustanova odeljenja su brojnija, ističe USPRS i naglašava da ponuđena rešenja moraju biti realna i moguća.

04/08/2020 15:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments