Petnica: Prva “WWF Akademija za prirodu”

20/10/2016 09:48

Petnica: Prva “WWF Akademija za prirodu”

U Petnici se održava prvi ciklus programa “WWF Akademija za prirodu” koji organizuje Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Program će se održati od 18. do 22. oktobra u okvoru WWF-ovog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, a osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz 10 osnovnih i srednjih škola iz Srbije nauče da žive na održiv način i da štite prirodu na kreativan način.

Polaznici Akademije će postati ambasadori jednog od pet zaštićenih područja koji su deo projekta, a zajedno sa predstavnicima nacionalnih parkova Fruška gora, Đerdap i Tara, ali i Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i Predelom izuzetnih odlika Avala, u toku cele školske godine radiće na promociji prirodnih i kulturnih vrednosti.

U okviru programa akademije biće obuhvaćene teme o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o životnom stilu i uticaju koji imaju ljudi na prirodu, kao i o učešću građana u očuvanju prirode.

WWF Akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine.

Cilj je da se poboljša komunikacija sa lokalnom zajednicom i da se ona uključi u upravljanje zaštićenim područjima, ali i da se razvije obrazovni program koji će biti namenjen deci, a da se kroz nove turističke podune unapredi posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude” se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i javnim preduzećima “Srbijašume” i “Vojvodinašume”, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija.

Izvor: Beta

20/10/2016 09:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments