Novi zakon o radu olakšava zapošljavanje ali i otpuštanje

24/07/2014 07:09

Novi zakon o radu olakšava zapošljavanje ali i otpuštanje

Potrebno je uspostaviti sistem obrazovanja koji će odgovarati potrebama tržišta. To je u ovom trenutku neophodno jer oko 50% mladih nije zaposleno, a dobar deo njih oko godinu dana traži posao.

Ovakva statistika je zaista poražavajuća jer mladi ili imaju obrazovanje koje trenutno nije potrebno tržištu ili nemaju dovoljno obrazovanja. Trenutna statistika takođe govori da oko 20% mladih uopšte ne traži posao dok je još uvek onih koji su u potrazi za poslom već duže od godinu dana.

Trenutno je ključno da se uspostavi kvalitetan sistem obrazovanja koji će biti prilagođen tržištu. O ovome dovoljno govori informacija da je u Srbiji svaka treća diploma menadžerska, ali ne i svako treće radno mesto. Novi zakon o radu bi trebalo, kako se navodi, da olakša zapošljavanje, međutim isti će slučaj biti i sa otpuštanjem.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja predstavilo je plan obrazovanja do 2020. godine. Ove mere obrazovanja bi trebalo da vremenom olakšaju zapošljavanje mladih. Vreme kada je posao bio zagarantovan nakon završene škole je prošlo, i mladi će danas morati da nauče da se izbore bez te vrste garancija. Prema rečima ministra prosvete, jedno od najvećih rešenja problema sa obrazovanjem svakako leži u saradnji između preduzeća i prosvetnih ustanova.

24/07/2014 07:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments