Danas je Svetski dan televizije!

21/11/2015 11:15

Danas je Svetski dan televizije!

Svetski dan televizije predstavlja priznanje za sve jači uticaj koji televizija ima na svest ljudi o konfliktima, opasnostima po mir, kao i za njenu potencijalnu ulogu u izoštravanju pažnje gledalaca kada su u pitanju ekonomski i socijalni problemi.

Ujedinjene nacije su 17. decembra 1996. godine donele odluku da će 21. novembar biti Svetski dan televizije, jer je tada održan prvi Svetski televizijski forum na kojem su se okupile ključne medijske ličnosti kako bi govorile o porastu značaja televizije.

Reč televizija je prvi put upotrebljena 1900. godine, na međunarodnom kongresu u Parizu, u delu „Električna televizija“. Nedugo zatim je jedan francuski bibliotekar grupišući radove koji su se odnosili na električno prenošenje slika na daljinu takođe iskoristio izraz „televizija“.

Ove godine Svetski dan televizije će se fokusirati na mlađu publiku. Video od 30 sekundi u kojem će biti prikazane najbitnije stvari koje televizija nudi mlađoj populaciji biće prikazan 21. novembra na televizijama širom Evrope, Azije, Kanade, Amerike i Australije.

televizija

Ovaj video govori o načinu na koji omladina danas prati televizijski sadržaj, ne samo putem televizijskog uređaja nego i praćenjem njihovog sadržaja na mobilnim telefonima i tabletima. Emiteri će imati prilike da ubace sopstveni lokalni ili nacionalni sadržaj u video pre nego što ga objave i time doprinesu Svetskom danu televizije.

tv-629874_1920

Televizija se pokazala kao izuzetno popularan medij među mladima u Evropi koji su starosnog doba između 15 i 24 godine. Mladi u proseku na dan provedu dva do tri sata uz tv prijemnik, dok 94,5 procenata tog vremena pripada gledanju programa koji ide uživo.

Gledaoci 21. novembra mogu koristiti hašteg #WeloveTV i #WorldTVDay na socijalnim mrežama kako bi proslavili i pokazali svoju ljubav prema televiziji.

Autor: Kristina Agić

21/11/2015 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments