Vakcinacija dece u Srbiji sledeće godine?

14/05/2021 11:03

Vakcinacija dece u Srbiji sledeće godine?

Vakcinacija dece mlađe od 12 godina u Srbiji se ne očekuje pre 2022. godine, a oni uzrasta između 16 i 17 godina života mogu da se vakcinišu uz konsultaciju sa izabranim pedijatrom. To je za RTS rekla doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije. Istovremeno, do kraja maja trebalo bi da se u Evropi odobri vakcinisanje dece od 12 do 15 godina.

Doktorka je još rekla i da su završena ispitivanja “Fajzerove” vakcine protiv kovida19 za decu od 12 do 15 godina i “Modernine” za mlade od 15 do 18 godina. A što se tiče vakcinacije beba, doktorka kaže da deca razvijaju imunitet kao i odrasli, ali ta istraživanja su tek krenula, a o tome se još uvek ništa ne zna.

– Naši rezultati se poklapaju sa svetskim istraživanjima, srednjeteške kliničke slike razvijaju zaštitu koja će trajati nekoliko godina, a blaža slika, tri do šest meseci, ali gubitak antitela ne znači da su ljudi nezaštićeni – rekla je Gnjatović.

Ona je još istakla i da ima podataka da će prirodni imunitet kod težih oblika bolesti trajati nekoliko godina, te preporučuje da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi. To je neophodno, kaže doktorka, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta. Prema njenim rečima, novi talas može se očekivati u septembru.

– Trend opada što se vakcinacije tiče, bitno da stalno iznosimo dobre primere iz prakse. Imamo dobre primere iz prakse, važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme – kaže Gnjatović dodajući da će se o eventualnoj trećoj dozi vakcine situacija pratiti, a preporučuje da se većina prvo imunizuje sa dve doze.

Šta treba znati o vakcinaciji dece?

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu Fajzer/Biontek vakcine protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina, preneo je Radio021. Tom odlukom je u Americi proširen program vakcinacije, jer je do sada vakcina bila odobrena za tinejdžere starije od 16 godina.

Medicinska analitičarka i profesorka na Univerzitetu Džordž Vašington dr Liana Ven rekla je za CNN, da roditelji treba da razgovaraju s decom, kako bi saznali kakav oni stav imaju o vakcinaciji.

– Vakcinacija neće samo vratiti druženja, tu su i razne sportske aktivnosti, pa i u školi sada svi moraju da nose maske, a ako su svi vakcinisani, to više neće biti potrebno, i te aktivnosti će se odvijati slobodnije, normalnije. Osim toga, roditelji će biti sigurniji. Mnogi se još uvek ne viđaju redovno, a ako se i vide, to je na distanci. Ovako će i porodice ponovno moći da organizuju aktivnosti kojima vole da se bave – istakla je Ven.

Ona je još rekla i da, prema dostupnim podacima, vakcina jednako efikasno štiti decu kao i odrasle, a nijedno dete, u kliničkom istraživanju, nakon vakcinisanja, nije obolelo. Takođe, kao i kod odraslih nuspojave se mogu očekivati i kod dece, a koje se mogu ogledati u vidu u povišene temperature, bola na mestu uboda, umora i bolova u mišićima.

– Retke pojave tromboze povezane su sa vakcinom Džonson i Džonson koja je vektorska, dok takve nuspojave nisu zabeležene kod Fajzerove, koja je odobrena za decu, ili Modernine mRNK vakcine – istakla je Ven.

Zašto je treba vakcinisati decu?

Roditelji, često se vode stavom da deca retko razvijaju teže oblike kovida-19, pa se pitaju zašto ih onda i vakcinisati, što je Ven potvrdila, međutim…

– I deca mogu da se zaraze, neka su se teško razbolela, a nažalost stotine dece je umrlo od kovida u SAD. Adolescenti takođe šire koronavirus, pa se vakcinisanjem ne štite samo oni, već se smanjuje širenje infekcije – objasnila je Ven.

14/05/2021 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments