Takmičenje u pisanju članaka za Vikipediju

25/12/2014 09:50

Takmičenje u pisanju članaka za Vikipediju

Vikimedija Srbije organizovala je takmičenje u pisanju članaka iz oblasti astronomije i astronautike. Takmičenje je otvoreno 21. decembra, a 21. januar u 23.03 časova je krajnji rok za predaju radova.

Takmičari imaju slobodu kada je izbor teme za članak u pitanju. U obzir dolaze: osnovni pojmovi iz ovih oblasti, astronomski objekti, svemirske letilice i rakete-nosači, istorija astronomije i astronautike, značajne astronomske i astronautičke knjige i časopisi, etnoastronomija, biografije ljudi koji su zaslužni za postojanje određenih pojmova, objekata i teorija vezanih za ove oblasti.

Takođe, u obzir se uzimaju i tekstovi koji se bave planiranim a nenapravljenim svemirskim letilicama, pretpostavljenim a neotkrivenim astroomskim objektima i tome slično.

Ono čega se takmičari moraju pridržavati jeste forma u kojoj tekstovi moraju biti, a to podrazumeva enciklopedijski stil pisanja sa navođenjem izvora, odnosno da budu u skladu sa politikama i smernicama koje Vikipedija održava.

Takmičari mogu i, umesto da napišu ceo članak, da već postojeći prošire gde će postojeći članak poslužiti samo kao osnova. U tom slučaju žiri će proceniti koliko je takmičar doprineo starom članku i na osnovu toga oceniti rad.

Ocene se dele, nakon pregledanja članaka, visinom od 1 do 10, ali član žirija može dati i 0 bodova ukolliko misli da članak uopšte ne zadovoljava uslove takmičenja.

Žiri će se sastojati od tri Vikipedijanca koji su izabrani od strane Vikimedije Srbije i oni su jedini koji neće moći da učestvuju u ovom takmičenju.

Takmičari mogu biti svi registrovani korisnici Vikipedije, svi učesnici će biti nagrađeni, a za pobednika će se proglasiti onaj učesnik koji dobije najviše bodova od žirija.

Prijave traju dok traje i takmičenje – do 21. januara u 23.03 časova.

Sva pitanja vezama za odabir teme, reference ili bilo šta drugo vezano za takmičenje možete postaviti mejlom na adresu [email protected]

25/12/2014 09:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments