Noć istraživača

24/11/2020 14:37

Noć istraživača

Gde stanuje nauka?

Ovogodišnja noć istraživača ima poseban koncept. Kako je sponzor robna kuća IKEA, koncept noći istraživača će se odigravati kroz četiri priče o običnom i neobičnom dečaku Andreju koji sprema stan. Sa Andrejom žive brat i roditelji koji su istraživači te mu kroz spremanje stana konstantno podmeću nauku, tako ovaj naučno- fizički put postaje avantura koja uvlači sve nas u čarobni svet nauke i činjenica.

Jedanaesta po redu Evropska noć istraživača odigraće se poslednjeg petka u novembru u čak 28 gradova širom Srbije.

U ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača čeka nas jedno posebno iznenađenje. Naučni centar za promociju nauke u saradnji sa robnom kućom IKEA pripremio nam je jedan posebni format nauke, sad u serijalu pod nazivom „Gde stanuje nauka“, koji će premijerno biti prikazan na stranici i You Tube kanalu Noći istraživača od 23. do 26. novembra.

 Priča u četiri serijala nas vodi sa srednjoškolcem Andrejom u ne baš voljno, spremanje porodičnog stana. Naime Andrejovi roditelji su naučnici i potrudili su se da njihov sin dosta i nauči kroz ne tako obično spremanje strana. I dok se Andrej ljuti na svog brata Dragančeta, koji ga je naravno ostavio na cedilu zbog društva i igrica, njega kroz bezvoljno slaganje stvari polako uvlači čarobni svet nauke u dimenziju znanja i avanture. Andrej zajedno sa nama doživljava doslovni „ dzumandzi“ naučnih činjenica, hemije, istorije, fizike , matematike, biohemije, astronomije, antrropologije….Tone u nestvarni a stvarni svet znanja. 

Andrej avanturu započinje u dnevnoj sobi, otkriva prava čudovišta iz njihovog starog kreveta, ona koja žive baš u samom krevetu, ne ona klasična ispod kreveta. Otkriva i nauku koja živi u kupatilu, te i zašto wc šolja nije recimo drvena već se pravi baš od materijala kakav je, te i ko to troši najviše vode za tuširanje. U kuhinji otkriva kako se peča na teflonu  zašto i nauku u oznakama hrane. Svoju naučnu avanturu dečak završava u dnevnoj sobi, a zašto i kako, otkrićemo sa njim na noći istraživača. 

Serijal sadrži četiri epizode, koje će se premijerno puštati jedna po jedna dnevno od 23. do 26. novembra na stranici Noći istraživača. Ovo će biti uvod u program noći israživača 27. novembra, za kada je zakazana virtuelna šetnja sa naukom kroz jedan veoma neobičan gread- Naukograd.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa HORIZONT 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska- Kiri.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnicama ovogodišnje Noooći istraživača moguće je proveriti na sajtu – https://www.nocistrazivaca.rs/

24/11/2020 14:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments