Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju

06/10/2016 11:22

Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju

Nobelovu nagradu za hemiju ove godine su dobila tri naučnika zahvaljujući dizajnu i sintezi molekuralnih mašina.

Nagradu i novčani iznos od milion švedskih kruna (830.000 evra) podelili su Francuz Žan-Pjer Sovaž, Britanac Frejzer Stodart i Holanđanin Bernard Ferinha.

Minijaturne mašine s kontrolisanim pokretima koje su naučnici dizajnirali mogu da izvršavaju zadatke kada im se doda energija. Švedska kraljevska akademija navodi da će molekularne mašine “najverovatnije biti korišćene u razvoju stvari kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije”.

Sovaž (71) je profesor u penziji na Univerzitetu u Strazburu, a bio je i direktor istraživanja u francuskom Nacionalnom centru za naučna istraživanja. Stodart (74) je profesor hemije na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu, u američkoj državi Ilinois, a Ferinha (65) predaje organsku hemiju na Univerzitetu u Groningenu.

Švedska akademija je saopštila da je Sovaž napravio prvi proboj 1983. godine kada je spojio dva molekula u obliku prstena da formiraju lanac. Stodart je napravio sledeći korak 1991. godine stavivši molekularni prsten na molekularnu osovinu, a Ferinha je prvi napravio molekularni motor 1999. godine kada je razvio molekularni rotor čije se lopatice vrte u istom pravcu.

Dodela ovogodišnjh Nobelovih nagrada počela je u ponedeljak, odavanjem priznanja japanskom molekularnom biologu Jošinoriju Ohsumiju, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije.

Nobela za fiziku u utorak su dobila tri britanska naučnika Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic za otkrića tajni egzotičnih stanja materija, odnosno za “teoretska otkrića topološke faze tranzicije i topološke faze materije”.

U petak će bi proglašen laureat Nobelove nagrade za mir. Nagrada za knjiženost biće dodeljena u četvrtak, 13. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak, 10. oktobra.

Prošle godine Nobelovu nagradu za hemiju dobio je Švedjanin Tomas Lindal, Amerikanac Pol Modrič i američki naučnik turskog porekla Aziz Sankara, za njihov rad na obnovi DNK što se može primeniti u lečenju raka.

Izvor: Beta

06/10/2016 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments