Festival evropskog i nezavisnog filma “Euro-in film” u Novom Sadu

08/12/2014 12:52

Festival evropskog i nezavisnog filma “Euro-in film” u Novom Sadu

Ove godine “Euro-in film”, festival evropskog i nezavisnog filma, oveležava 18 godina tradicije. Od 5. do 28. decembra u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada biće prikazano više od 300 filmova u tri termina – od 18, 20 i 22 časa.

Film “Faust” Aleksandra Sokurova, snimljen prema Geteovom “Faustu” i knjizi Tomasa Mana “Doktor Faustus”, otvorio je ovogodišnji “Euro-in film” festival, a nagrađen je “Zlatnim lavom” u Veneciji.

U delu programa ovogodišnjeg festivala pod nazivom “Mejnstrim”, posetioci će imati priliku da pogledaju film “Tiranosaurus” koji je ove godine nagrađen specijalnom nagradom na Sandens festivalu. Pored toga, biće projekcije filmova “Torinski konj” Bele Tara, kao i “Novinar” – film Fadila Hadžića u kojem Rade Šerbedžija igra glavnu ulogu.

U okviru selekcije “Nordijska panorama” biće prikazana najbolja dela nordijske kinematografije, a “Meksički filmski horizonti” donose igrane, dokumentarne i kratke filmove iz ove zemlje.

 

Najavljena je i retrospektiva filmova Gorana Radovanovića, njegovi igrani i dokumentarni filmovi, a jedan od njih je i film “Sa Fidelom do kraja” koji je svoju premijeru doživeo ove godine na Sinema Siti festivalu.

Prateći deo Festivala su izložbe po nazivom “Granice tela” koju su pripremili studenti primenjenih umetnosti iz Beograda koja je postavljena u “Likovnom salonu” Kulturnog centra Novog Sada i“Evropski filmski plakati” izložba Huseina Čamidžića za koju je godinama skupljao plakate velikih filmskih ostvarenja.

08/12/2014 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments