Finsko obrazovanje prvi put u regionu: Postanite međunarodno sertifikovan edukator

12/02/2021 15:11

Finsko obrazovanje prvi put u regionu: Postanite međunarodno sertifikovan edukator

Jedinstvena onlajn-obuka za učitelje i nastavnike na srpskom jeziku

Učenicima i nastavnicima u Srbiji i regionu sada je prvi put postalo dostupno finsko obrazovanje, poznato kao jedno od najboljih i najuspešnijih na svetu. Savremena osnovna škola i gimnazija na godinu dana postaju jedine škole u Srbiji koje rade po finskom sistemu, dok nastavnici u celom regionu sada imaju priliku da se kvalifikuju i sertifikuju za nastavu u skladu sa naprednim obrazovnim principima finskog sistema.

Postulate na kojima počiva finski sistem obrazovanja, koji je potvrđen kao jedan od najboljih, u Srbiju i region udruženim snagama donose Institut za moderno obrazovanje, Savremena osnovna škola i gimnazija i New Nordic School

Obuka za nastavnike: Prenosite znanja po finskom modelu

Zahvaljujući ovom partnerstvu učitelji, nastavnici, profesori i lideri u obrazovanju u celom regionu sada prvi put imaju priliku da pohađaju jedinstveni onlajn-program na srpskom jeziku „Tajna finskog uspeha” i postanu međunarodno sertifikovani edukatori za finsko obrazovanje.

– Velika nam je čast što su partneri iz Finske, New Nordic School, u nama prepoznali instituciju koja će na najbolji način predstaviti i primeniti principe na kojima se zasniva finsko obrazovanje. Ne samo da će Savremena osnovna škola i gimnazija raditi po ovom modelu već smo omogućili i svim nastavnicima u regionu koji žele da se usavršavaju i menjaju obrazovanje da pohađaju jedinstvenu obuku koja će ih osposobiti da primene ovaj model u svojoj školi. Uz to će steći i značajne kvalifikacije u vidu međunarodno priznatog sertifikata i digitalnih bedževa, najrelevantnijih sertifikacionih znački – ističe Svetlana Belić Malinić, akademski direktor Instituta za moderno obrazovanje.

Obuka „Tajna finskog uspeha” se održava onlajn, putem jedinstvene Distance Learning platforme za učenje na daljinu i uz 24-časovnu podršku. Program je na srpskom jeziku i traje tri meseca, a za to vreme nastavnicima su na raspolaganju video-lekcije i onlajn-materijali, dragoceni izvori za preuzimanje sadržaja, naučni članci, zadaci za proveru znanja i komunikacija sa polaznicima širom sveta.

Po završetku programa nastavnici dobijaju zvanični sertifikat iz Finske, kao i digitalne bedževe, što predstavlja svojevrsnu potvrdu da su njihove kvalifikacije najvišeg nivoa, odobrene od najupućenijih institucija za obuke i sertifikacije iz oblasti finskog obrazovanja.

Povlašćena cena programa do kraja meseca

Polaznici u 49 zemalja sveta imali su prilike da se pohađanjem ove jedinstvene obuke bolje upoznaju sa principima i vrednostima finskog obrazovanja i da se oprobaju u njihovoj primeni u svojoj učionici, a sada zahvaljujući Institutu za moderno obrazovanje to imaju priliku i učitelji, nastavnici i, uopšte, lideri u obrazovanju u Srbiji i celom regionu.

– Praktične vežbe na ovoj obuci pomogle su mi da primenim ono što sam naučila i da uočim šta sam ranije dobro radila, a gde ima prostora za poboljšanje. Kurs je veoma koristan za postavljanje novih profesionalnih ciljeva i mnogo znači komunikacija sa kolegama širom sveta. Posebno mi se dopalo što sam dobila povratne informacije i sada znam kako mogu da unapredim nastavu u svojoj učionici – navela je jedna polaznica obuke „Tajna finskog uspeha” iz SAD.

Povodom pokretanja programa „Tajna finskog uspeha” i, uopšte, uvođenja finskog obrazovanja u Srbiju, samo do 28. februara svi nastavnici koji žele da se usavršavaju imaju priliku da završe ovaj program i steknu cenjeni sertifikat po ceni nižoj čak 65%. Iz Instituta napominju da su posebne uslove, kompletan program za svega 19 evra, uspeli da dobiju isključivo za nastavnike u Srbiji, te da je ova ponuda jednokratna i neće se ponavljati ubuduće.

Prvi na svetu po obrazovanju i zadovoljstvu

U slučaju Finske cifre govore same za sebe: finski obrazovni sistem zauzeo je prvo mesto na svetu 2018. godine kada je reč o kvalitetu osnovnog obrazovanja prema Globalnom indeksu konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, kao i u obezbeđivanju veština za budućnost prema Obaveštajnoj jedinici Ekonomist grupe. Finski učenici su godinama među prvih 10 na PISA testiranju, a ovo je ujedno i jedina zemlja čiji su učenici na ovim testovima istovremeno pokazali visoku pismenost i zadovoljstvo životom.

Dakle, ne samo da se ovaj obrazovni sistem već godinama svrstava među najbolje na svetu već statistike pokazuju i da Finci uspevaju da postignu pravi životni balans i budu jednako uspešni na poslovnom i privatnom planu. Od 2018. godine Finska ubedljivo nosi epitet najsrećnije zemlje na svetu, prema Svetskom izveštaju o sreći Ujedinjenih nacija (World Happiness Report). Uz to se i Helsinki, glavni i najveći grad Finske, 2019. našao na prvom mestu kada je reč o balansu između poslovnog i privatnog života, dok je u prethodnoj godini zauzeo drugo mesto.

Škole koje su prve primenile finski koncept

U kolikoj meri je finski obrazovni model primenljiv i uspešan u našoj zemlji i regionu prve su proverile Savremena osnovna škola i gimnazija, koje već rade po ovim principima, a zbog toga su tokom predstojeće školske godine dobile priliku da i zvanično postanu škole koje rade po finskom sistemu. To znači da njihovi učenici i nastavnici, između ostalog, rade u skladu sa vrednostima kao što su: personalizovano učenje, Future Ready, holistički pristup, interdisciplinarnost, svrsishodnost i usvajanje kompetencija.

Iz ovih škola ističu da su ovi obrazovni principi već godinama zastupljeni kod njih, kao i da će sada još doslednije nastaviti da ih primenjuju budući da imaju dodatnu institucionalnu podršku, a o njihovoj uspešnosti svedoče generacije odličnih i svestranih učenika.

Svi zainteresovani nastavnici i ucitelji mogu da se prijave do 28. februara i postanu međunarodno sertifikovani edukatori za finsko obrazovanje za svega 19 evra za celokupnu cenu programa.

12/02/2021 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments