Novi rektor beogradskog univerziteta

25/05/2021 15:39

Novi rektor beogradskog univerziteta

Beogradski univerzitet danas je dobio novog rektora. Naime, novi rektora Beogradskog univerziteta je dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić.  Na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu za Đokića je glasalo njih 23, dok je dosadašnja rektorka Ivanka Popović osvojila 17 glasova. Kako N1 navodi, Popović je na funkciji bila od 2018. godine, a za vreme njenog mandata, Senat BU je poništio diplomu doktora nauka ministru finansija Siniši Malom. Inače,  mandat novog rektora počinje 1. oktobra i zvanično traje tri školske godine.

Vladan Đokić (58) je nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988), magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu (1991) i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1998). Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Mediji navode i da je uoči glasanja, Đokić naveo pet ključnih ciljeva svoje rektorske platforme.

– Univerzitet mora da formira nove studentske programe i da ostane lider u regionu, kao vodeća institucija. Pet je ključnih ciljeva: afirmisanje strateških pozicija članica univerziteta u Beogradu, ravnopravnost i koordinacija članica Univerziteta, povećanje studentskog standarda, digitalizacija, bolja organizacija uprave BU – rekao je Đokić, a preneo je N1.

A prema rečima Ivanke Popović,  kvalitet BU je bio okosnica Univerziteta. Takođe, uspeli su da ostvare članstvo u Evropskoj univerzitetskoj alijansi, što ih čini jedinom članicom alijanse sa prostora Zapadnog Balkana. Sednici je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić, koji je glasao u svojstvu člana Saveta Univerziteta u Beogradu.

 

25/05/2021 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments