Novo komšijsko mesto u Novom Sadu

07/05/2021 15:17

Novo komšijsko mesto u Novom Sadu

Novi Sad postavlja nove standarde u arhitekturi kroz projekat “Nova mesta” i to u sklopu priprema za titulu Evropske prestonice kulture. Na Detelinari u Rumenačkoj ulici otvoreno je još jedno je od ukupno 36 komšijskih prostora, a u čije uređenje su uključeni građani i arhitekte.

U poslednje četiri godine se na teritorije opštine Novi Sad stvaraju nova mesta za druženja, a ista su otvorena zahvaljujući saradnji Društva arhitekata Novog Sada, Uprave za građevinsko zemljište i investicije i Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. I sve to za cilj ima da se tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” rekao je da svako novo mesto ima svoju osobenost, te da se konkursom i rešenjima upotpunjava slika raznolikosti Novog Sada.

– Naravno, u slučaju većeg uređenja prostora, građani se pitaju šta, a struka kako da se to uradi. Kada se radi o manjim komšijskim prostorima, uključujemo građane od ideje do realizacije uz pomoć arhitekata. U oba slučaja, nadam se da našim pristupom, kojim ljudi kroz procese stvaraju prostore i programe, ostavljamo legat za sveukupan razvoj Novog Sada i nakon godine titule – naveo je Milenković.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić, istakao je da je ovaj projekat važan za razvoj Novog Sada, jer se na delu pokazuje šta znači kad se sugrađani pitaju i odlučuju o lokalitetima iz komšiluka.

– Konkurs kojim stručni žiri odlučuje koja najbolja arhitektonska rešenja će krasiti naše komšiluke, upotpunjava celokupan proces povezivanja građana, nezavisne struke i javnog sektora. U takvoj kulturi zajedništva, verujem da radimo u interesu svih Novosađana – rekao je Đurić.

Do sada je sređen centar Kovilja, uređen je prostor u Sremskoj Kamenici, ovaj na Detelinari, a tokom godine planirano je da se slična mesta otvore i na Satelitu, Klisi, u Begeču, Bukovcu, Kisaču. Komšijski prostori biće otvoreni i u novosadskom naselju Salajka, na raskrsnici Omladinskog pokreta i Pariske komune. Uz to, očekuje se i novi konkurs Kaleidoksopa kulture za pet vrsta umetnosti, koji uključujuje i ovaj u oblasti arhitekture.

Uz “Nova mesta“, za titulu Evropske prestonice kulture sređuje se i obnavlja i pet središta kulture Novog Sada: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Alamški kraj, centar grada, prostor Velikog Limana kao i mreža kulturnih stanica.

 

07/05/2021 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments