Prosvetari traže ispunjenje odredbi Sporazuma iz 2015. godine

26/01/2017 11:21

Prosvetari traže ispunjenje odredbi Sporazuma iz 2015. godine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održala je Svetosavski protest sa ciljem da podsete na Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti iz 2015. godine.

Kao jedan do najvećih problema za prosvetne radnike ističe se neispunjen zahtev za uvođenje platnih razreda, čime bi se poboljšao materijalni položaj prosvetnih radnika poštenom podelom novca iz državnog budžeta.

Jasna Janković, predsednica USPRS-a, podsetila je da je 24. aprila 2015. godine potpisan Sporazum o rešavanju spornih pitanja u prosveti, kojim je okončan petomesečni štrajk prosvetara.

Pročitajte i: Zakazan protest Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

“Danas smo u situaciji da nam aktuelni ministar kaže da je poslao pravnom timu na tumačenje da li je Sporazum nešto što on mora da poštuje s obzirom na to da su ga potpisali ministri koji više nisu ministri u Vladi Srbije”, rekla je predsednica USPRS-a.

Do sad nisu ispunjene ni odredbe Sporazuma koje predviđaju Svetosavsku nagradu, kao ni uključenje predstavnika sindikata u izradu Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja i drugih Zakona – o osnovnoj školi, srednjoj školi, predškolskom obrazovanju, inspekcijskim službama u obrazovanju, o dualnom obrazovanju i slično.

Izvor: Beta;
foto: Medija centar Beograd;

26/01/2017 11:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments