Srbija postala članica CERN-a

26/04/2019 10:11

Srbija postala članica CERN-a

Srbija je u martu 2019. godine postala 23. članica CERN-a, nakon što je ova organizacija primila formalnu potvrdu UNESKO da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Predsednica Vlade Srbije izrazila je nadu da će punopravno članstvo u CERN-u dati još jedan signal mladim naučnicima da ostanu u Srbiji i ukazala i da je članstvo u ovoj organizaciji važno i za domać́u privredu.

“Srećna sam i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a. Članstvo je važno jer je, zahvaljujući njemu, Srbija u prilici da se takmiči sa najboljima i da u toj trci pobeđuje, iako do pre samo par godina sa najboljima nismo ni mogli da se takmičimo”, kazala je Brnabić na svečanosti u Ženevi.

 

Ministar Šarčević je tim povodom ocenio da je punopravno članstvo u CERN-u veoma značajno za dalji razvoj nauke i podizanje kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

“To je velika referenca za naše istraživače, fakultete, institute i privredu, jer će da pozicionira Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija. Istovremeno ovo je dokaz da su srpsko obrazovanje i nauka veoma cenjeni u svetu i da imamo veoma talentovane ljude u toj oblast”i, rekao je Šarčević.

Generalna direktorka CERN-a Fabijola Đanoti rekla je na svečanosti da je danas istorijski dan za Srbiju, ali i važan dan za tu organizaciju, koja se raduje članstvu Srbije.

Ona je istakla da je srpska naučna zajednica tokom niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima, i dodala da punopravno članstvo otvara nove mogućnosti za istraživanja u nauci i prostor za mlade naučnike.

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler navela je da je članstvo Srbije važno i za CERN i dodala da članstvo u multilateralnim organizacijama doprinosi deljenju ideja i napretku kroz saradnju.

Punopravno članstvo značajno je za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje značajan broj istraživača iz Srbije, a trenutno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz naše zemlje, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

Srbija je četvrta zemlja van Evropske unije koja je stekla punopravno članstvo u toj organizaciji.

26/04/2019 10:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments