Prosvetni sindikati: “Polako sazrevaju uslovi za štrajk”

25/01/2017 10:47

Prosvetni sindikati: “Polako sazrevaju uslovi za štrajk”

Nezadovoljstvo visinama plate zaposlenih u prosveti tri reprezentativna sindikata u prosveti ocenila su kao dovoljna da “polako sazrevaju uslovi za štrajk”.

Plate u prosveti i sa povećanjem od šest odsto nalaze se, prema navodima sindikata, ispod republičkog proseka. Kako su naveli predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata “Nezavisnost”, Valentina Ilić, Slobodan Brajković i Tomislav Živanović prosečna plata u prosveti je 42.320 dinara, što je za 8,2 odsto niže od republičkog proseka koji iznosi 45.767 dinara.

Povećanje minimalne cene rada plata zaposlenih u prosveti sa trećim i četvrtim stepenom školske spreme (domari, blagajnici, računovodstvo) dovodi do plate koja je za četiri dimara niža od minimalca i iznosi 22.504 dinara.

Predstavnici sindikata zatražili su hitno povećanje koeficijenta za zaposlene sa trećim i četvrtim stepenom za 8,2 odsto i povećane svih koeficijenata u četvrtom kvartalu ove godine, kao i isplatu novogodišnjih nagrada i hitno zaključivanje kolektivnih ugovora sa zaposlenima u visokom obrazovanju i predškolskim ustanovama.

25/01/2017 10:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments