Veliko interesovanje za upis na nova odeljenja hemije i biologije

16/05/2019 11:43

Veliko interesovanje za upis na nova odeljenja hemije i biologije

Još tri dana je ostalo do kraja prijavljivanja za prijemni ispit za novi gimnazijski smer hemije i biologije, a već sada vlada veliko interesovanje budućih srednjoškolaca.

To pokazuje podatak da je do sada skoro 300 prijava za 100 mesta u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, “Bora Stanković“ u Nišu i Prvoj kragujevačkoj.

Uvođenje smera za učenike nadarene za hemiju i biologiju predstavlja novinu u obrazovnom sistemu Srbije i deo je reforme gimnazijskog obrazovanja.

Cilj Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja je da učenici nastave školovanje usmereno ka biologiji i hemiji, ali i ka biohemiji, biotehnologiji, molekularnoj biologiji, medicini, veterini, farmaciji, stomatologiji, poljoprivredi…

Kako je objasnio direktor Jovine gimnazije Radivoje Stojković reč je o ozbiljnim studijskim programima koji zahtevaju visok nivo znanja iz hemije i biologije, a koje će učenici da steknu u srednjoj školi.

“Ova odeljenja su usmerena pre svega na visoka postignuća učenika i to u oblastima koje se danas veoma brzo razvijaju i za zanimanja koja se u budućnosti tek očekuju”, rekao je Stojković.

Prema njegovim rečima istraživački duh, koji već postoji kod đaka tog uzrasta, posebno će biti aktiviran kroz eksperimente i laboratorijske vežbe.

Naime, na ovom smeru đaci će da stiču znanja računarstva i informatike u funkciji izučavanja bioloških i hemijskih informacionih sistema, časove teorije i vežbe iz biologije i hemije imaće u grupama od po deset učenika, a latinski će da bude usmeren ka potrebama učenja te dve prirodne nauke.

Učenici će u svakom razredu imati i novi predmet primenjene nauke, koji će im omogućiti da razviju međupredmetne kompetencije i da iz škole izađu sa kvalitetnim znanjem.

“Cilj je da stignu do državne mature sa izuzetno visokim nivoom postignuća kada su u pitanju prirodne nauke”, rekao je Stojković.

Primer škole koja ima odeljenja za učenike posebno nadarene za prirodne nauke je čuvena škola „Kolmogorov“ pri Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov. Izuzetna pažnja međupredmetno postavljenim smerovima prirodnih nauka se poklanja i u obrazovnim sistemima Evropske unije, poput onih u nemačkim saveznim državama i Francuskoj.

Učenici zainteresovani za hemiju i biologiju mogu da se prijave za upis u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, “Bora Stanković“ u Nišu i Prvoj kragujevačkoj.

Prijemni ispit zakazan je za 1. juna, a učenici će rešavati test iz biologije, hemije ili oba, ukoliko se izjasne za polaganje oba predmeta.

Preporučuje se priprema učenika zadacima kombinovanog testa iz Zbirke zadataka za završni ispit. Učenik je položio ukoliko uspešno uradi 50 odsto zadataka sa prijemnog ispita.

Besplatna pripremna nastava organizovana je u svim gimnazijama koje upisuju odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju.

Termini časova pripremne nastave su subotom od 10 do 12 časova u Petoj beogradskoj gimnaziji, utorkom i četvrtkom od 20 časova u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, radnim danima od ponedeljka do četvrtka u terminu od 14 do 16 časova u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Radnim danima od 20 časova pripremna nastava je u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj“, a u Gimnaziji “Bora Stanković“ je utorkom i četvrtkom u terminu od 12 ili 14 časova, u zavisnosti od rasporeda pohađanja nastave učenika osmog razreda.

16/05/2019 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments