Godišnji izveštaj UNICEF-a: Digitalan svet i stanje dece 2017

14/12/2017 11:40

Godišnji izveštaj UNICEF-a: Digitalan svet i stanje dece 2017

UNICEF je prvi put objavio sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život i životne šanse dece, identifikujući opasnosti, kao i mogućnosti.

Uprkos masivnom prisustvu dece u onlajn prostoru – jedan od tri korisnika interneta u svetu su deca – premalo je učinjeno da se zaštite od opasnosti koje ih vrebaju u digitalnom svetu i da im se poveća pristup bezbednim onlajn sadržajima, istaknuto je u tek objavljenom godišnjem izveštaju UNICEF-a.

U izveštaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promenama, izlažući decu novim rizicima i opasnostima, te zapostavljajući milione najugroženije dece.

Pregled istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi deci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To podrazumeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju veština potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, te pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova.

Milioni dece, međutim, prema rezultatima pregleda, propuštaju ove prilike. Otprilike trećina mladih u svetu – 346 miliona – nemaju pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost dece da učestvuju u sve više digitalno usmerenoj ekonomiji.

Izveštaj ispituje i kako internet povećava izloženost dece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i digitalno nasilje. Sveprisustnost mobilnih uređaja, navodi se u izveštaju, dovela je do toga da je prisustvo dece na internetu pod sve manjim nadzorom – i da je postalo potencijalno opasnije.

Digitalizacija u školama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano sprovodi paralelne aktivnosti kojima su u fokusu kako učenici, tako i nastavnici. A pored digitalne pismenosti koja je uvedena kao deo novog predmeta Informatika i računarstvo u osnovnim školama, radi se i na uvođenju e-dnevnika i e-udžbenika.

Digitalne mreže poput „Mračnog veba“ i kripto-valute omogućavaju najgore oblike iskorišćavanja i zloupotrebe, uključujući trgovinu ljudima i sadržaje koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece „po narudžbi“.

Jedino zajedničko delovanje – uz pomoć vlada, privatnog sektora, dečijih organizacija, akademske zajednice, porodice i same dece – može pomoći u izjednačavanju digitalnog terena i učiniti internet bezbednijim i pristupačnijim za decu, navodi se u izveštaju.

Pametno i bezbedno korišćenje Interneta

Izveštaj daje i praktične preporuke koje mogu pomoći efikasnijem kreiranju politika i odgovornijim poslovnim praksama za dobrobit dece:

• Omogućiti odgovarajući pristup visokokvalitetnim onlajn resursima za svu decu.
• Zaštititi decu od opasnosti na internetu – uključujući zloupotrebu, iskorišćavanje, trgovinu ljudima, digitalno nasilje i izlaganje neprikladnim sadržajima.
• Zaštititi privatnost i identitet dece na internetu.
• Podučavati digitalnu pismenost da bi deca bila informisana, angažovana i bezbedna na internetu.
• Koristiti moć privatnog sektora za unapređenje etičkih standarda i praksi koje su korisne i štite decu na internetu.
• Postaviti decu u centar digitalne politike.

 

Izvor: mpn.gov.rs

14/12/2017 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments