Da li se nastavlja online nastava?

22/07/2020 11:43

Da li se nastavlja online nastava?

Kako bi mogla da izgleda nastava od septembra? Šta možemo da očekujemo? Povratak u školske klupe ili online školstvo?

Stručnjaci kažu da takve stvari ne možemo sto-postotno predvideti i da sve zavisi od pandemije ali plan i program škole negde moraju početi da se planiraju…

Naš ministar prosvete  Mladen Šarčević u dnevnom listu Blic najavljuje konbinovanu nastavu kao scenario, što znači da bi se nastavila online nastava ali bi đaci svake druge nedelje dolazili u školu.

Kako Šarčević kaže Ministarstvo prosvete intenzivno radi na pisanju plana i programa nove školske godine, preduzimajući sve korake u prevenciji i zaštite u slučaju nastavka pandemije. Za đake i roditelje će u svakom slučaju sve biti spremno i sve mere i okolnosti su uzete u obzir..

„Ukoliko virus bude prisutan, ali pandemija jenjava, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali online nastavu, ali i svaku drugu nedelju dolazili u školu, kako bi radili vežbe, dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično provodili nastavnu nedelju  na koju si inače navikli“, dodaje ministar Šarčević.

Pojašnjava kako je cilj da uz poštovanje epidemioloških mera, ne bude pun kapacitet đaka u obrazovnim ustanovama, na primer- jedne nedelje će u školi biti treći i četvrti razred a druge prvi i drugi.

Ministarstvo se već sad bavi analizama kako bi moglo da organizuje nastavu po školama.

 „Trenutno radimo analizu koja obuhvata nekoliko faktora. Koliko dece ima oba roditelja koji rade, da li su kompanije spremne da jednog roditelja puste da radi od kuće, koliko škola radi u jednoj smeni…sa svim ovim preciznim podacima imaćemo presek u Srbiji koliko dece ne mogu da budu sami kod kuce i da sagledamo kapacitete školskih ustanova u kojima je najviše te dece.Pa ukoliko bude trebalo, poradićemo na prostorijama Kako bi se dobio relaksiran prostor za nastavu i učenje, u skladu sa epidemiološkim zahtevima“ kaže ministar.

Ministar dodaje da ima već dosta snimljenog materijala i da se još snima i nastavlja sa radom i preko leta.

Kaže da čak i ako ne bude pandemije snimljeni materijal može biti vredna arhiva koristiva u razne svrhe, recimo i dodatnu nastavu.Tokom leta Šarčević najavljuje i online seminare i rad sa direktorima i nastavnicima.

Mogući modeli nastave biće predočeni Kriznom štabu. Kako kaže ministar Šarčević to još nije došlo na red ali će kad dođe dati dodatne smernice i uputstva za rad ministarstva.

Nadajmo se da će ovaj nesvakidašnji model školstva u skladu sa nesvakidašnjim prilikama dati dobre rezultate u radu sa učenicima.

22/07/2020 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments