Novu školsku godinu, gimnazijalci će dočekati sa 50 specijalizovanih IT odeljenja

12/04/2019 11:56

Novu školsku godinu, gimnazijalci će dočekati sa 50 specijalizovanih IT odeljenja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da za školsku 2019/2020 godinu planirano oko 50 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije.

Novine u gimnazijama od naredne školske godine

“U školskoj 2018/2019 godini imali smo 36 odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, a za školsku 2019/2020 godinu planirano je oko 50 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama širom Republike Srbije”, rekao je Šarčević obraćajući se budućim gimnazijalcima na predstavljanju specijalizovanih IT odeljenja u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

On je ocenio da se povećavanjem broja IT odeljenja i povećavanjem kvota za studente koji će studirati IT na fakultetima, između ostalog, izgrađuje novo savremeno tehnološko društvo, koje će biti zasnovano na znanju.

“To je šansa i da razvoj IT sektora u Srbiji zadrži pametne mlade ljude u zemlji”, rekao je on.

Savetnica ministra prosvete za digitalizaciju Biljana Marić rekla da mogućnost da polažu prijemni za ova odeljenja imaju svi učenici osmog razreda.

Prijave će biti od 13. do 17. maja od 9 do 15 časova, kada je reč o Beogradu, u svih sedam gimnazija koje su školske 2018/2019 imale IT odeljenja. Učenici će prijemni polagati u Zemunskoj gimnaziji i Prvoj beogradskoj gimnaziji u nedelju, 2. juna, rekla je ona.

Ona je učenicima objasnila da će na prijemnom biti 12 zadataka srednjeg i naprednog nivoa i da svaki zadatak nosi 20 poena.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević, istakao je da će do kraja školske godine, zahvaljujući kompanijama članicama ove neprofitne organizacije, svaki učenik IT odeljenja u Srbiji imati priliku da upozna jednog profesionalca iz sveta u koji ulaze.

“Privreda podržava ovaj model obrazovanja. Do sada smo obišli preko 20 gradova u kojima su gimnazije sa oformljenim IT odeljenjima i videli da su nastavnici ključna karika ovog programa – oni su motivisani i zainteresovani da kroz osavremenjene programe svojim učenicima prenesu znanja važna za poslove budućnosti”, rekao je Đurđević.

Sledeće školske godine svaki učenik u IT odeljenjima iz cele Srbije imaće priliku da upozna svoju buduću profesiju i, provodeći jedan dan u nekoj od IT kompanija članica Inicijative „Digitalna Srbija“, bolje razume kako izgleda raditi u okruženju sa najsavremenijim poslovima, u kome se svakodnevno kreiraju digitalni proizvodi na svetskom nivou.

Kratko predavanje zainteresovanim učenicima održao je Nikola Kudus, softver arhitekta iz novosadske kompanije 3Lateral, članice Inicijative “Digitalna Srbija”, koja je prva na svetu razvila tehnologiju za kompletnu digitalizaciju ljudskog lika.

Kudus je kroz prezentaciju projekta “Sajren” đacima približio šta znači digitalni život, kako izgledaju digitalni ljudi i za šta se primenjuju. On je podsetio na ogroman potencijal i talenat za IT koji postoji u našoj zemlji i podvukao koliko je digitalna pismenost važan segment obrazovanja, posebno imajući u vidu poslove budućnosti koji će u sve većoj meri biti povezani sa tehnologijom.

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka olakšava učenicima upis na IT smerove različitih fakulteta, ali im omogućava i da u drugim oblastima primene svoje znanje, poput digitalizacije u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

Učenici koji su pohađali gimnazijska IT odeljenja svoje znanje su već iskazivali na konkursima telekomunikacionih kompanija, naročito kada je reč o veb-dizajnu i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

12/04/2019 11:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments