U štrajku učestvovalo oko 1.000 škola

25/02/2016 16:27

U štrajku učestvovalo oko 1.000 škola

Štrajk upozorenja prosvetnih radnika koji je održan 25. februara obuhvatio je oko 1.000 škola u kojima nije održan prvi čas u pre podnevnoj i popodnevnoj smeni, prema navodima predstavnika sindikata.

Međutim, prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u štrajku su učestvovalo 302 osnovne i 151 srednja škola.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS “Nezavisnost” najavili su da će predstavnici sindikata u ponedeljak, 29. februara održati sastanak sa premijerom Srbije od koga očekuju da će uspuniti zahteve zbog kojih je štrajk upozorenja održan.

Štrajk upozorenja održao se sa ciljem da se popravi položaj zaposlenih u prosveti koji je izuzetno nizak i da se dovede na nivo pre smanjenja plata.

Odluka o štrajku doneta je na sastanku četiri reprezentativna sindikata (USPRS, SRPS, SOS i GSPRS “Nezavisnost”) koji je održan 4. februara.

Prosvetni radnici su stupili u štrajk upozorenja jer nisu ispunjene obaveze iz Sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali sa predstavnicima Vlade Srbije kako bi se prekinuo štrajk prošle godine.

Zahtevi sindikata su povećanje koeficijenta u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplata nagrade utvrđene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

25/02/2016 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments