Kako olakšati varenje i sprečiti bolove?

17/05/2021 15:19

Kako olakšati varenje i sprečiti bolove?

Izbegavanjem čaja od nane, čia semni i kivija može da se spreči nadutost stomaka. Naime, prema ocenama nutricionista, tajna ravnog stomaka nije u konzumiranju dijetalnih namirnica, već je potrebno jesti manje i često. Nadutost se može izbeći ukoliko se iz obroka izbaci povrće kao što je kupus i karfiol, ali i alkohol, obilni obroci i veštački zaslađivači.

Ovo su saveti za one koji se bore sa nadimanjem, a kao prevenciju stručnjaci preporučuju i da se izbegavaju namirnice bogate vlaknima. Uz manje i pravilno balansirane obroke, hranu treba pravilno žvakati i smanjiti unos gaziranih pića. Na probavu mogu da utiču i mahunarke. Inače, žene češće pate od nadutosti pre i tokom menstrualnog ciklusa.

pročitajte još i: Prolećno čišćenje organizma

Jednako “teške” namirnice su lisnato povrće. Iako se čine kao super zdrava hrana, pojedini se posle pojedene salate osećaju tromo i naduto. Taj osećaj se javlja kao posledica npora creva da razlože velike količine sirovog povrća koje su izvor vlakana. Ova zdrava hrana u većim količinama se zaglave u probavnom traktu, a slično je i sa lukom, koji još može i da izazove grčeve.

Kako bi se izbegla nadutost pri konzumiranju povrća, neophodno ga je malo prokuvati na pari. Dok, pasulj i leblebije se moraju prvo isprati i ostaviti da se odstoje u vodi. Tek onda ih kuvati, a izbegavati onaj u konzervi. Lekar dr Vinćento Pedro kaže i da salati treba dodati enzime koji će podstaći probavu.

– Nedostatak probavnih enzima, koji razgrađuju makromolekule hrane u manje blokove, otežava probavu i potpunu apsorpciju hranjivih sastojaka. U osnovni, ako se često javljaju nadutost i gasovi, možda je krivac nedovoljan broj enzima – objasnio je doktor dodajući da stariji od 50 godina proizvode manje tih jedinjenja, pa je ključno njihovo dodavanje ishrani.

možda vas zanima i: Koje namirnice pomažu u slučaju nadutosti?

Statistike kažu da se gotovo 30 odsto svetske populacije bori sa nadutošću ili nadimanjem stomaka. Nadutost nije oboljenje, ali da može da ukaže na neko i zato ga ne treba ignorisati. Nadutost je praćena dijarejom ili opstipacojom, grčevima u stomaku, gasovima, pretakanjem creva…

Kako bi se oslobodili nadimanja, najpre treba regulisati ishranu. Kao što na početku rekli, istu treba i pravilno žvakati, ali i uvesti vežbe, odnosno povećati fizičku aktivnost. Protiv nadutosti pomažu i probiotici, ali i čajevi od lavande, lipe ili peršuna. Jednako važno za probavu je i dovoljan unos vode u organizam, jednako važno kao i balansiranje obroka. Odrašla osoba bi trebalo dnevno da popije 2 l tečnosti, od toga najviše vode.

 

17/05/2021 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments