Šta su učeničke zadruge?

22/06/2021 13:43

Šta su učeničke zadruge?

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je danas ugovore sa direktorima 28 osnovnih škola u Srbiji, koje će dobiti ukupno 5.800.000 dinara za unapređenje i osnivanje učeničkih zadruga.

– Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine uspeli da obezbedimo sredstva za podršku učeničkim zadrugama, koje su dragocen deo obrazovno-vaspitnog rada u školama. Tu se razvijaju radne navike učenika, preduzetničke sposobnosti i podstiče njihova kreativnost – rekao je ministar Ružić nakon potpisivanja ugovora.

Kako su saopštili iz ministarstva, Ministarstvo posvećuje veliku pažnju razvoju zadrugarstva, a dokaz tome je i činjenica da je u prethodnoj i ovoj godini ukupno opredeljeno 29 miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga, pomoć pri nabavci mašina i uređaja za rad, nabavci alata i repromaterijala.

– Do 2018. godine u našem obrazovnom sistemu bilo je aktivno 55 učeničkih zadruga, a u ovom momentu imamo 112 škola koje su osnovale učeničke zadruge. Cilj je da se taj broj znatno poveća u narednom periodu –  rekao je Ružić, koji je obišao i Sajam učeničkih zadruga u Osnovnoj školi “Lazar Savatić” u Zemunu.

Učeničke zadruge

Ove zadruge se bave uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika… Pre nastanka ovih “organizacija” 2018. godine, Ministarstvo prosvete izradilo je i poseban Pravilnik o školskim zadrugama, a koji reguliše osnivanje zadruga u osnovnim i srednjim školama.

Cilj učeničkih zadruga je da se kod učenika razviju vannastavne aktivnosti i preduzetnički duh. U učeničkim zadrugama rade učenici, roditelji učenika, kao i nastavnici. Pravilnikom je kako se raspoređuje zarađen novac zadruge, odnosno za šta se on može iskoristiti.

Prema podacima, u Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi zadruga postoji od 1974. godine. Ova zadruga se bavi se izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta. Zadruga funkcioniše i u Osnovnoj školi “Đorđe Jovanović” u Novom Miloševu, gde se prikupljaju sekundarne sirovine, proizvode sapuni na časovima hemije, uzgaja sobno cveće, ali se zadrugari bave i pčelarstvom.

Koliko je ozbiljno ovakvo udruživanje govori i činjenica da su zadruge u obavezi da vode poslovne knjige, a podnose i finansijske izveštaje, koje škola dostavlja resornom ministarstvu uz izveštaj o radu učeničke zadruge.

U nastavku pogledajte kratak film o učeničkim zadrugama u Srbiji:

22/06/2021 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments