Luiz Glik dobitnik Nobelove nagrade za književnost

19/10/2020 14:45

Luiz Glik dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada za književnost za 2020. godinu dodeljena je američkoj pesnikinji jevrejskog porekla Luiz Glink, saopštila je Švedska akademija.

Previše je rano! Dajte mi dva minuta da popijem kafu.“ prvo je što je rekla pošto joj je javljeno za Nobelovu nagradu sa Švedske akademije, kako kažu mediji.

„Velika mi je čast, iako se među prethodnim laureatima nalaze neki koje ne volim, ima i onih kojima se divim, neki od njih su nedavno dobili Nobela. Najviše me brine kako će se ova počast odraziti na moju svakodnevnicu, na susrete sa ljudima koje volim“, dodala je u nešto ozbiljnijem tonu.

Kako je saopštila Švedska akademija, Glikova je nagrađena za „njen nesumnjiv pesnički glas koji skrušenom lepotom individualno iskustvo pretvara u univerzalno“.

Luiz Gink je američa pasnikinja jevrejskog porekla, čiji su roditelji emigrirali iz Mađarske. Sem Nobela, dobitnica je mnogih prestižnih priznanja, Pulicerove i Penove nagrade- za knjigu „Divlja perunika“, odnosno zbirku eseja „Dokazi i teorije“.

Luiz Glink je rođena 1943. godine, studije je završila na Univerzitetu Kolumbija u Americi, predavala je poeziju na nekoliko američkih koledža, uključujući Jejl i Stanford, gde predaje i danas. Laureatkinja je trenutno pisac- rezident na Univerzitetu Lejl i predavač na Programu za kreativno pisanje Bostonskog univerziteta. Živi u Kembridžu, u američkoj državi Masačusets.

Njena poezija pripada objektivističkoj poetici nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi. Prateći ovu poetiku, Luiz pesme vidi kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične, svakodnevne reči. U eseju „Dokazi i teorije“ navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči se iščeznućem. 

Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003- 2004. godine. Inače, Glink je 2015. godine, od tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, dobila i Nacionalnu humanitarnu medalju. 

19/10/2020 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments