Kalendar neradnih dana

15/04/2021 15:33

Kalendar neradnih dana

Istog vikenda ove godinu praznuje se Uskrs i 1. maj. U skladu sa tim neradni dani u Republici Srbiji za sve zaposlene počinju od Velikog petka, 30. aprila i traju do 4. maja. Za zaposlene prvi radni dan je u sredu 05. maja. Učenici će ove godine imati  prolećni raspust u trajanju od 10 dana. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, raspust počinje 30. aprila, a završava se 9. maja.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, Praznik rada je državni praznik koji se obeležava 1. i 2. maja, a ove godine pada u subotu i nedelju. kako su to, nekima, neradni dani, praznovanje se prebacuje na ponedeljak i utorak.

Prema kalendaru, praznika u 2021. godini zvanično ima 13 dana koji su neradni. Sledeći neradni dan je u novembru i to Dan primirja u Prvom svetskom ratu. To je inače i poslednji neradni dan za ovu godinu. Praznici Dan pobede – 9. maja,  Vidovdan –  28. juna i Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobra, se obeležavaju radno.

Pripadnicima islamske zajednice neradni dan bio je 13. april, prvi dan Ramazanskog bajrama, koji će biti i 21. jula. Tada je prvi dan Kurban bajrama. Pripadnicima jevrejske zajednice neradan je i 16. septembar, odnosno prvi dan Jom Kipur.

Što se škola tiče od 23. jun – 31. avgust 2021. trajaće letnji raspust za sve đake osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije. I to one od I do VII razreda. Za učenike VIII razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita i završava se 31. avgusta 2021. godine.

U istom periodu na raspustu će biti i učenici srednjih škola i to I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola.

Maturantima letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita, a završava se 31. avgusta 2021. godine

 

15/04/2021 15:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments