Vek i po od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad

13/11/2014 10:44

Vek i po od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad

Juče je Matica srpska svečanom akademijom u Budimpešti obeležila 150 godina od preseljenja iz Pešte u Novi Sad.

Svečana akademija održana je u velikoj sali Skupštine grada Budimpešte, jer je tamo Matica srpska, najstarija sprska kulturna ustanova, osnovana 1826. godine, a 1864. godine preseljena u Novi Sad.

Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, izjavio je na svečanosti da je Matica od trenutka osnivanja pa do danas predstavljala “zajednički simbol stvaranja i jedinstva”.

Maticu su 1826. godine osnovala petorica peštanskih Srba, i tada su sabrali sve istorijske procese koji su u prethodnih stotinu godina menjali kulturu Srba sa prostora Habzburške monarhije. Njihov čin je utemeljenje imao u prethodnom istorijskom razvoju, a bio je projektovan i u budućnost i dalji razvoj nacionalne kulture i institucije, rekao je Grujić.

Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, rekao je da je Matica uspešno i čvrsto povezivala dva grada, jezika i dve kulture više od jednog veka, te da je u osnivanju Matice utemeljeno “moderno, duhovno jezgro, koje se očuvalo do danas”.

Priređen je i kulturno-umetnički program u kom je nastupio Vojvođanski mešoviti hor, umetnici Srpskog pozorišta u Mađarskoj i đaci Srpske škole “Nikola Tesla” u Budimpešti, a otvorena je i izložba “Vek i po preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad”.

Seobu Matice srpske je odobrio i potpisao car Franc Jozef 1863. godine, a korišćene su lađe da bi se ljudi, spisi i knjige preselili na jug.

Izvor: Blic

13/11/2014 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments