Najradioaktivnija mesta na planeti

27/04/2023 14:23

Najradioaktivnija mesta na planeti

Tehnologija i ratovanja doveli su pojedina mesta na planeti do stanja potpuno neuslovnim za život. U sledećim gradovima, danas, mesta za život skoro i da nema.

Šta je radijacija? Radijacija ili radioaktivnost predstavlja ionizirajuće zračenje koje može izazvati brojne zdravstvene probleme, pa čak i smrt. 

Ramsar, Iran

Mesto s najvećim stepenom prirodnog jonozirajućeg zračenja na svetu – i do 260 mSv godišnje je grad Ramsar, koji se nalazi u pokrajini Mazandaran u Iranu. Visok stepen radioaktivnosti kojoj su izloženi radnici u nuklearnoj fabrici, kao i lokalno stanovištvo, ne utiče na njihovo zdravlje, kao da su dostigli određen nivo otpornosti. Ipak, prema iranskim studijama, lokalno stanovništvo ima znatno veći prosek CD69 gena, višu učestalost stabilnih i nestabilnih hromozomskih abnormalnosti, kao i visok stepen neplodnosti.

Gojanija, Brazil

Pljačka napuštene bolnice u Gojaniji, 1987. godine, u kojoj su dva lopova ukrala malu kapsulu visoko radioaktivnog hlorida dovela je do kontaminacije nekoliko gradskih blokova, koji su morali biti uništeni. Radioaktivnu kontaminaciju zadobilo je 300 ljudi, dok je više od 100.000 osoba čekalo na testiranje trovanja radijacijom. Iako se život kasnije vratio u normalu, i dalje postoje kontaminirana područja u ovom gradu.

Selafild, Velika Britanija

Selafild, lokacija za uništavanje nuklearnog otpada, nalazi se u zapadnom delu Ujedinjenog Kraljevstva. Na ovom mestu i dalje postoje područja visoke količine radijacije. Naime, na tim područjima skladišti se većina radioaktivnog otpada iz 15 operativnih britanskih nuklearnih reaktora, kao i prekomorsko nuklearno gorivo. Ovaj otpad proizvodi stepen radijacije do 280 siverta u toku dana, što je više od smrtonosne doze. Pristup ogromnim podzemnim bazenima punim rastopljenog radioaktivnog goriva imaju samo roboti.

Černobilj, Ukrajina

Važno trgovinsko i industrijsko sedište na rečnom putu između Baltičkog i Crnog mora u 19. i 20. veku, bio je grad Černobilj. Broj populacije: 14 hiljada stanovnika. Međutim, to više nije slučaj.

Danas je ovaj ukrajinski grad poznat po Černobiljskoj nuklearnoj elektrani i nesreći koja se u njoj dogodila. Naime, 26. aprila 1986. godine, dogodila se nuklearna nesreća, zbog koje su stanovnici grada i okoline napustili područje.  Nesreću je prouzrokovala greška u dizajnu reaktora, kao i osoblje koje nije bilo obučeno za rad u takvim uslovima. Grad je i danas nenaseljen i pod redovnim je nadzorom državnih službi Ukrajine.

Fukušima, Japan

Fukušimska katastrofa obuhvata celu seriju nuklearnih nesreća, kao i otkazivanje uređaja u nuklearnoj elektrani Fukušima 1,nastale kao posledica katastrofalnog zemljišta u Japanu, 11. marta 2011. godine kod grada Okuma.

U nuklearnoj elektrani reaktori su bili ugašeni u vreme zemljotresa. Nakon udara cunamija, voda je poplavila reaktore kao i celo područje. Pumpe za hlađenje reaktora ostale su bez električne energije. U narednim danima došlo je do topljenja jezgra reaktora i eksplozije vodonika koji je uništio krovove zgrada u kom su se reaktori nalazili. Usled opšteg straha od širenja radijacije, stnovništvo je evakuisano iz oblasti 20 kilometara oko nuklearne centrale. Ovaj grad dugo neće biti bezbedno mesto za život.

Majlu-Su, Kirgistan

Rudarski grad, na jugu Kirgistana, i dalje trpi posledice sovjetskog nuklearnog programa. U ovom gradu se u periodu od 1946. do 1967. godine vadila i obrađivala ruda uranijuma. Područje je ostalo kontaminirano do danas. U izveštaju iz 2010. godine, navodi se da je potrebno hitno čišćenje grada zbog velikog procenta obolelih od raka i oslabljenog imuniteta kod stanovništva.

27/04/2023 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments