Promena klime utiče na promenu cene piva, kafe i vina?

16/10/2018 10:43

Promena klime utiče na promenu cene piva, kafe i vina?

Globalno zagrevanje utiče na sve!

Stručnjaci napominju da bi ono moglo dovesti i do promena u ceni i dostupnosti kafe, čokolade, vina i piva.

Porast cena kao posledica globalnog zagrevanja

Klimatske promene i porast temperature, dovode do sve dužeg perioda toplog vremena i suša, koji bi u budućnosti mogli dovesti do toga da pojedini proizvodi, i to oni u kojima većina uživa, postanu dosta skuplji i teže dostupni.

Naime, suša bi u budućnosti mogla naneti velike štete u proizvodnji ječma koji je ključan sastojak piva.

Prema proceni međunarodnog tima istraživača, gubici bi mogli iznositi oko 17 odsto prinosa. To znači da bi prosečna cena piva bila udvostručena, dok bi cena piva u državama gde je ono inače skupo, bila utrostručena.

Izveštaj o procenama objavljen je nekoliko dana nakon što su Ujedinjene nacije objavile koje su posledice opasnog nivoa klimatskih promena, uključujuću nestašicu vode i hrane, pa do pojave brojnih bolesti.

Pogledajte i: Kada je počela proizvodnja piva?

Naučnici su sproveli istraživanje o pivu, koje je urađeno, jednim delom, kako bi se na jasan način poslala poruka javnosti da klimatske promene štetno utiču na razne životne aspekte, odnosno, da utiču na svakodnevni život.

Prema rečima ekologa agrikulture Dejvida Lobela, naučnici odavno znaju da je ječam jedan od najosetljivijih useva na toplotu, međutim istraživanje je to povezalo sa nečim do čega je ljudima stalo, pa je tako izaraženo u ceni piva, kako bi jasnije objasnili ozbiljnost situacije.

16/10/2018 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments