Konferencija o govoru mržnje u medijima u Srbiji

13/03/2015 11:01

Konferencija o govoru mržnje u medijima u Srbiji

U medija centru Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje konferenciju sa temom – govor mržnje u medijima i na internetu u Srbiji. Konferencija se održava u petak 13. marta od 11 do 14:30 časova.

Konferencija prati rad na platformi “Watch Your Language” koja za cilj ima doprinos uspostavljanju definicije i jasnijih granica između slobode govora i govora mržnje.

Zbog nepreciznog definisanja slobode govora i govora mržnje, a i pravna regulativa je drugačija, pa ovo predstavlja problem onlajn zajednicama.

U okviru konferencije, biće dve sesije čiji će moderator biti Đorđe Krivokapić iz Share Defense-a.

“Govor mržnje u medijima u Srbiji” je prva sesija koja će trajati od 11 do 12:30 časova. Na njoj će biti reči o prisustvu govora mržnje u medijima u Srbiji, o tome kako je govor mržnje određen i kakav uticaj ima na javni diskurs.

Cilj razgovora na prvoj sesiji je da se utvrdi odgovornost za prisustvo govora mržnje na onlajn portalima i kakva sredstva imaju urednici/administratori na raspolaganju.

Na ovu temu govoriće Nikola Tomić – zamenik odgovornog urednika u listu “Blic”, Ivan Đurić – Inicijativa mladih za ljudska prava i Boban Karović – novinar.

Naziv druge sesije je “Mehanizmi za borbu protim govora mržnje na internetu”. Ova sesija trajaće od 13 do 14:30 časova.

Teme na drugoj sesiji biće način regulisanja sadržaja na internetu. Osni o institucionalnim mehanizmima, govoriće se i o alternativnim načinima da se postave jasnije granice između slobode govora i govora mržnje.

Na ovu temu govoriće: Nenad Borovčanin – državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport i predsednik Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje na internetu, Tamara Skroza – Savet za štampu i Đorđe Bojović – Inicijativa mladih za ljudska prava.

U okviru konferencije biće predstavljeni i dosadašnji rezultati istraživanja o govoru mržnje na internetu na “Watch Your Language” platformi, gde istraživanje zajedno sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava i Share Defense. Cilj je da se jasno postavi granica između slovode govora i govora mržnje, ali i da se kreiraju uputstva o moderaciji onlajn sadržaja i komentara.

Platformu “Watch Your Language” kreirala je Inicijativa mladih za ljudska prava u okviru YouthLINC projekta uz podršku Internews-a.

Više informacija o projektu nalazi se ovde.

Izvor: RTV

13/03/2015 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments